WAKKER DIER

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije) 

Zomaar overstag. Al jaren doe ik niet mee met inzamelingsacties voor de goede doelen. Het is te veel; dan weer moeten ergens ezels worden gered, Oekraïense mensen in behoeftige krotten van hout worden voorzien, her en der leprabestrijding, regenwouden die moeten worden beschermd, blindengeleide honden ergens uitgedeeld. HIER IS GEEN EINDE AAN. En vaak nooit weten of de donaties wel bij de juiste mensen aankomen of toch bij de hulpverleners in de zakken verdwijnen. En: in geval van hongersnoden DAT HET GELD TERCHT KOMT BIJ HEN DIE DE NODEN HEBBEN VEROORZAAKT. Die belemmeringen dus.

Maar nu al twee keer overstag gegaan. We adopteerden een rat die opgeleid is om landmijnen op te sporen. Die ratten gaan er niet aan, maar wijzen de plekken aan waar de mijnen liggen. Ook kunnen ze mits ook hierop getraind tuberculose opsporen. APOPO heet de organisatie.

Dit jaar viel er via de NRC een folder in de bus over het lot van de industrievarkens. Hun gruwelijke lot; een leven lang in drek en ammoniakgas in veel te kleine ruimtes. WAKKER DIER benadert supermarktketens en restaurants om die aankopen van industrievlees te stoppen en sommigen van hen zijn al akkoord gegaan. Ik ging voor de tweede keer overstag.  Hier volgt de tekst op hun website en daarna hun gironummer.

Weg met het industrievarken


Een einde aan de verkoop van varkensvlees zonder keurmerk! Dat is het doel van de varkenscampagne van Wakker Dier. Het welzijn van het industrievarken is namelijk ver onder de maat.

Het leed van het industrievarken

Het industrievarken zit een leven lang binnen, op betonnen vloeren, besmeurd met poep. De luchtkwaliteit in de afgesloten stallen is zo slecht dat tot wel 50 procent van de varkens last krijgt van ademhalingsproblemen. De intelligente en speelse dieren vervelen zich in het kale hok en zijn zo gefrustreerd, dat ze elkaar in de staart bijten. Om ernstige schade te voorkomen wordt de krulstaart met een gloeiend heet mes onverdoofd afgesneden als ze slechts een paar dagen oud zijn. Kijk hier voor meer informatie over de welzijnsproblemen van industrievarkens.

Supermarkten hebben de eerste stap gezet

Albert Heijn verkocht als eerste alleen nog maar vers varkensvlees met minimaal één ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Ook supermarkt DEEN is inmiddels overgestapt. Vorig jaar hebben alle andere Nederlandse supermarkten aangegeven deze stap te gaan zetten. In 2015 vervangen zij al hun verse varkensvlees met  vlees waarvan de welzijnseisen vergelijkbaar zijn met één ster Beter Leven. Dat is een goede eerste stap naar een beter varkenswelzijn. Lees hier meer over de mening van Wakker Dier over varkensvlees met één ster Beter Leven.

A-merken, groothandels en restaurantketens blijven achter

Helaas zijn er nog steeds Nederlandse bedrijven die gewoon doorgaan met de verkoop van vlees van industrievarkens. Wakker Dier vraagt deze A-merken, groothandels en restaurantketens om niet langer achter te blijven en dezelfde stap te zetten als supermarkten: vervang het industrievarken door varken met minimaal één ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Kijk hier wie er omschakelt en wie er achterblijft.

De campagne van Wakker Dier

Wakker Dier wil dat varkensvlees met één ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming de nieuwe ondergrens wordt in Nederland. Achterlopers spreken we publiekelijk aan. Bedrijven die omschakelen zetten wij in het zonnetje. 

Gironummer

WAKKER DIER

OMSCHRIJVING :FRISSE LUCHT

NL56TRIO0254668844

 

                                                                                   Klik HIER voor alle Photosophieën