KAFKA


(Door Peter Flik. photosooph te Hongarije)


Hij is dood, en toch ook niet. We komen hem bijna iedere dag weer tegen. Een paar verwikkelingen hier. Als je in Hongarije een verkeersovertreding begaat, ontvang je een brief van de politie waarin staat dat ze voornemens zijn je te gaan bekeuren. Binnen tien dagen kan je daar bezwaar tegen gaan maken. Doe je niks, dan volgt de bekeuring die je op het postkantoor moet gaan betalen.
      Ik parkeerde ooit op een plek waar dat niet mocht. De procedure kwam op gang. Een brief nu dat ze vastgesteld hadden dat ik op die bewuste plek niet mocht parkeren, maar ook dat ze vonden dat de borden die dit verbod aangaven wel heel erg onduidelijk waren en dat ze besloten om geen bekeuring uit te delen. Ook toen volgde de zin dat ik binnen tien dagen bezwaar kon indienen tegen deze beslissing…

      Een andere verwikkeling. Was wegens vermeende laster verwikkeld in een rechtszaak. Advocaat in de arm genomen en ook een tolk. De rechtszaak moest in het Hongaars gevoerd worden. Uiteindelijk vrij gesproken, maar de tolk moest ik zelf betalen, hetgeen ik ook deed. Die rechtszaak diende in september. Nu, maanden later, ontving ik van de rechtbank een brief in het Hongaars. Geen letter van te lezen. Dus weer naar die tolk om de brief te laten vertalen.

      Wat bleek? De rechtbank deelde mee dat de Hongaarse staat op zich had genomen om mijn tolk te betalen! Hij was  tweemaal uitbetaald. Dit zei ik dus ook tegen hem. Hij: maar nu heb ik de brief vertaald, we zijn weer quitte.

 

Klik HIER voor alle Photosophieën