IS DIT NiEUWS?


(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Tegen het einde van het vorig jaar viel er een merkwaardige brief in de bus. Afkomstig van de Hongaarse overheid. Huis aan huis verspreid. De brief zegt dat men zich kan laten registreren voor de verkiezingen in dit land die in het voorjaar zullen plaats vinden. Tot zover niet zoveel aan de hand, maar bij nadere bestudering blijkt dat die brief vooral gericht is aan Hongaren die niet in Hongarije wonen. En dat zijn er ongeveer 2 ½ miljoen….

      Maar dat zijn dus helemaal geen Hongaren, ze zijn burgers van bijvoorbeeld Roemenië of Slowakije. Even uitleggen hoe dit in elkaar zit.
      Tijdens de eerste wereldoorlog (14-18) koos Hongarije de zijde van Duitsland. Na afloop besloten de Europese leiders van toen een conferentie te houden in Trianon. En daar werd op 4 juni 1920 besloten om Hongarije tweederde van het grondgebied af te nemen en toe te voegen aan veel omringende landen. De 1,2 miljoen Hongaren die nu in Roemenië wonen zijn hun land nooit ontvlucht, nee, het land ontvluchtte hen.
      Victor Orbán, de conservatieve leider van Hongarije, wil nog meer stemmen voor zich winnen en laat via deze brief de in het buitenland wonende Hongaren weten dat ze zich kunnen registreren voor de komende verkiezingen. Ze hebben helemaal niets met Hongarije, alleen ze stammen af van voorouders die wel ooit in Hongarije woonden maar door de loop der geschiedenis Roemeen of Slowaak zijn geworden. De goocheldoos werd dus geopend.

      Nu ziet het formulier er uit alsof het bedoeld is voor Hongaarse staatsburgers die in het buitenland wonen en dus zich kunnen laten registreren voor de verkiezingen in hun geboorteland. Maar er zit een adder onder het gras. De meeste Hongaren vestigen zich de laatste jaren in Oostenrijk en Duitsland omdat hier eenvoudig geen werk voor hen is. Ook in Nederland wonen ongeveer 7000 Hongaren. De lijst met landen waaruit gekozen kan worden bevat wel Duitsland, maar niet Oostenrijk of Nederland. In de lijst zitten verstopt de landen die Hongaars grondgebied kregen toegewezen in 1920: Kroatië, Slowakije en Roemenië. Ik kan U verzekeren dat geen enkele Hongaar zich in Roemenië heeft gevestigd. Of in Armenië!

      Maar er is nog iets met dit document. U kunt het niet lezen, maar ik heb hier vertaalhulp gehad en stuit op iets merkwaardigs. Er wordt gevraagd welke nationaliteit men in dat buitenland heeft en er worden wat landen genoemd die men kan aankruisen. Midden in dat rijtje landen staat ook zomaar of men zigeuner is.. (Roma). Wat hiervan te denken?

 

Klik HIER voor alle Photosophieën