NEE, HET ZOU NIET MEER GAAN, DENK IK

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Het houdt me al weken bezig: of de overledenen die ik ken, en nu na soms jaren weer zouden terugkeren, of zij nog weer mee konden doen. Sommigen wel, maar de meesten niet. En door dit gepeins kwam mijn moeder in beeld, overleden in 1973, dus veertig jaar geleden. Mijn moeder, van wie ik echt gehouden heb, zou er grote moeite mee hebben.
      Ik realiseerde me dat toen ik deze zomer alleen aan de grote tafel zat en naar mijn dichtgeklapte IPAD keek. Ik zou haar vertellen dat ik via dat ding gratis met Australië kon praten, brieven verzenden, muziek beluisteren, films zien en recepten bekijken. Dat ik hem, als hij ooit gestolen zou worden, zonder enige moeite kon lokaliseren. En nog meer snufjes.
      Zij zou het aanhoren maar verder niet begrijpen. Ook zou zij moeite hebben met de Nederlandse taal zoals die nu in 2013 gesproken wordt, of het volgen van nieuws op de televisie. Ik overwoog om de geluidsband te gaan zoeken waarop zij samen met mijn zuster zingt ergens in de jaren vijftig. Maar herinnerde me tijdig dat ik die band tien jaar na haar dood al eens had afgespeeld en zeker een maand van slag was. Nee, die band wordt nooit meer afgespeeld. Weggooien kan ik hem ook niet. Na enige tijd was het of ze tegenover me zat, bijna levend. Ze begon weer over mijn haar, dat deed ze al heel haar leven. Vroeger kon ik daar slecht tegen, maar nu wel. Blijkbaar was ik ook veranderd. Ik vroeg haar wanneer ze naar de markt moest, want ik wist dat ze behalve de gewone boodschappen ook regelmatig naar kramen ging waar tweede hands spullen werden verkocht.
      Eens zou ze thuis komen met een echte Rembrandt, dat was zeker. Ze wilde thee en ik nam een glas wijn. Je moet niet zoveel drinken Peter. Ik dacht dat ik haar nu wel een pijnlijke vraag kon gaan stellen, maar zag op tijd in dat ze dood was. Er restte nog die foto waarop zij met haar moeder wandelt in de Herestraat in Groningen. Het moet in de jaren twintig zijn geweest, ik was er niet. Nog niet. Het begon ook nog te regenen, of waren het tranen.

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën