.......... en deDIEREN

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)


Dieren beschouwen als een soort mensen, dat is de opvatting die veel natuurprogramma's op de tv uitstralen. Zelfs de beroemde BBC heeft daar een handje van.
      Willen leeuwen ergens in de tropen gnoes aanvallen omdat ze moeten eten, volgen er steevast dit soort zinnen: Kinky ( dieren moeten een naam hebben, net als mensen) is belust op vers voedsel, hij kan haast niet meer wachten.
     
Ongeveer een jaar geleden kocht de EO een serie natuurfilms van de BBC en verving het oorspronkelijke Engelse commentaar door christelijk gewauwel. Het scheelde niet veel of sommige dieren gingen bidden.
      Deze week vond ik een soort bevestiging van mijn stelling in een ingezonden brief van een kind in de Volkskrant. Het kind had een natuurfilm gezien waarin het leven van dolfijnen werd getoond. Anders dan de aaidolfijnen in het Dolfinarium en de beroemde T.V.Flipper, liet de film zien hoe dolfijnen die moesten eten, hele scholen vissen naar binnen schrokten.
      Het kind noemde de dolfijnen wrede moordenaars... Ik vroeg me af of dit kind zijn ouders ook moordenaars zou noemen als zij bij de slager een biefstukje gingen halen. Een dier is echt geen mens met een staart of vleugels.
      Een dier denkt niet, een dier doet.

 

Klik HIER voor alle Photosophieën