IK KOM ER NOOIT VERDER MEE


(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

Al heel lang tob ik met een gedachte. En als ik hem wel eens aan iemand voorleg, is steevast de afloop dat de ander zegt: je wilt eigenlijk een politiestaat of het communisme. Zo zal het ook deze keer gaan, vrees ik.
      Ik begin maar weer.

Sinds enige tijd verschijnen hier in Hongarije pakjes sigaretten met daarop nogal onthullende foto's. De foto's zullen in hevigheid toenemen; de gezwellen komen er heus aan. De regering heeft de tabaksindustrie de opdracht gegeven het roken minder aantrekkelijk te maken en heeft die industrie verplicht gesteld de foto's op de pakjes te zetten.
      Dat diezelfde regering heeft bepaald dat particuliere verkooppunten per 1 juni as. gesloten moeten worden en dat de rookwaren alleen nog mogen verkocht in staatswinkels, is nogal bizar. Als men wil dat het roken wordt bemoeilijkt, waarom dan niet een verbod op het verkopen van tabak? Dat kan niet in een democratie werpen mensen tegen aan wie ik dit soort gedachtes vertel.

      Ditzelfde geldt voor die snelle verbinding tussen Amsterdam en Parijs met de Thalys. Die peperdure verbinding waarvoor miljarden Euro's zijn uitgegeven is ooit verdedigd met het argument dat het luchtverkeer op den duur de grote stroom verplaatsers niet meer aan zou kunnen en dus moest er een alternatief komen. Met een luxe en snelle trein zouden mensen uit de vliegtuigen worden gelokt.
      Waarom niet gewoon geen toestemming geven voor het vliegen vanuit Amsterdam naar Parijs en de al bestaande verbinding per spoor verbeteren? Dat scheelt een hoop geld en gegraaf. Ik kan werkelijk niet inzien waarom dat in een democratie niet zou kunnen, daar heb je helemaal geen politiestaat voor nodig.

 


Klik
HIER voor alle Photosophieën