Het intieme leven
Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.
Santa Montefiore: Wacht op mij (2023/375 pag.)
Cornwall, 1944.
Als Rupert Dash sneuvelt tijdens de Slag om Arnhem, is zijn vrouw Florence er kapot van. Ze kan niet accepteren dat hij voor altijd uit haar leven is verdwenen. Wanneer ze een gedicht met de titel ‘Wacht op mij’ vindt in een oud boek, gelooft ze dat het een teken van haar man is. Een belofte dat hij ooit bij haar terug zal komen. Na een paar jaar emigreert Florence met haar dochtertje naar Australië en vertrouwt ze erop dat Rupert haar ook daar zal kunnen vinden.
Londen, 1988.
Max heeft altijd last gehad van een vreselijke telkens terugkerende droom, waarin hij na geland te zijn met een parachute omkomt bij een zwaar vuurgevecht. Omdat hij wil begrijpen waarom deze nachtmerrie hem maar blijft achtervolgen verdiept hij zich in de spirituele wereld en begint hij hoe langer hoe meer te geloven in reïncarnatie, helemaal als zijn zoektocht hem leidt naar Cornwall, waar hij steeds meer herkenningspunten ontdekt die hem leiden naar de familie Dash.
Bijzonder intrigerende liefdesroman met als hoofdlijn dat er meer moet zijn tussen hemel en aarde en de dood weer het begin van een nieuw leven kan zijn.
Shelley Read: Ga als een rivier (2023/331 pag.)
Torie (Victoria) leeft samen met haar ouders en broer op een boerderij in een kleine dorpsgemeenschap in Colorado. Hun leven draait om de perzikboomgaard (vader) en de kerk (moeder). Als zij 12 jaar is overlijdt haar moeder en vanaf dat moment zorgt zij voor het huishouden, kookt voor de mannen en helpt bij de perzikpluk. Doordat zij zonder vriendinnen of vrouwelijke familieleden opgroeit begrijpt zij niet wat haar overkomt als haar lichaam begint te veranderen.
In 1948, op 17-jarige leeftijd, ontmoet zij op een kruispunt (letterlijk en figuurlijk) in het dorp een mooie jongen (Wilson) die bij haar ongekende gevoelens oproept. De aantrekkingskracht is wederzijds, maar omdat hij een Indiaans uiterlijk heeft wordt hij door iedereen verguisd (met name door haar altijd kwaadaardige broer) en verbiedt haar vader haar om ooit nog contact te hebben met de jongen. Maar Torie kan niet om haar intuïtie en gevoelens heen en kiest voor heimelijke ontmoetingen, die leiden tot een innige diepe liefdesrelatie tussen twee zielsverwanten, met uiteindelijk een dramatische afloop. Hoe het daarna verder gaat verklap ik niet.
Prachtige, boeiende, goed geschreven roman over de veerkracht van een vrouw en hoe cruciale keuzes je levenspad bepalen. Lees ook de achterkant en trek je niets aan van de voorkant. De Blurb “Voor de lezers van Daar waar de rivierkreeften zingen” is misleidend en slaat nergens op. Appels met peren vergelijken.
Niccolò Ammaniti: Het intieme leven (2023/334 pag.)
Maria Cristina Palma, echtgenote van de Italiaanse premier en uitgeroepen tot mooiste vrouw van de wereld, leidt een perfect leven. In de media wordt zij zowel verheerlijkt als gehaat, maar wie is zij werkelijk? Om te voldoen aan de wensen van haar man en zijn staf moet zij zich houden aan voorgeschreven protocollen, kledingvoorschriften, wat zij wel en niet kan zeggen en ga zo maar door.
Interviews heeft zij altijd geweigerd, tot het moment aanbreekt dat zij daar niet langer onderuit kan omdat zij de enige is die de dalende populariteit van haar man nog kan redden. Dan ontmoet zij een vriend van haar overleden broertje en net zoals in het verleden is er direct weer een onontkoombare wederzijdse aantrekkingskracht. Als zij een filmpje ontvangt uit dat verleden zet dat voor haar alles op z’n kop en moet zij keuzes maken.
Zij besluit het al geplande life-interview op TV door te laten gaan en wel op haar eigen manier, zonder vastgestelde regels.
Een indringende psychologische roman over indoctrinatie, angsten, obsessies, stiekeme verlangens en verdrongen herinneringen. Boeiend van begin tot eind.
Maria Nikolai: Een lang bewaard geheim (2023/398 pag.)
Deel 3 van de Chocoladevilla-serie. Het is 1936 als de jonge Viktoria haar stage in Frankrijk moet beëindigen omdat haar moeder Judith (sinds kort weduwe) haar nodig heeft om de chocoladefabriek in Stuttgart te redden. De nazi’s komen steeds meer aan de macht en dreigen de fabriek te confisqueren.
Ook de Joden worden steeds meer in het nauw gedreven en verschillende familieleden zijn al vertrokken naar Zwitserland of de VS. Een charismatische Amerikaanse chocolade-ondernemer met Duitse voorouders biedt de Rothmans een uitweg.
Een wervelend en spannend afsluitend deel van deze serie. Een genot om te lezen.
Corina Bomann: Lichtpunt (2023/568 pag.)
Deel 2 van de ziekenhuis Waldfriede-serie over de jaren 1925-1936. Als het ziekenhuis eindelijk naam heeft gemaakt dreigt de toekomst er radicaal anders uit te gaan zien met de opkomst van de nazi’s.
Directeur Louis Conradi leeft onder constante druk hetgeen een zware wissel trekt op zijn gezondheid. Hij houdt dit geheim voor zijn patiënten en zijn personeel, zelfs voor Hanna, zijn dagelijkse steun en toeverlaat. De jonge verpleegster Lily blijkt een geweldige aanwinst te zijn, helemaal als er een liefde opbloeit tussen haar en de norse kinderarts Rudolph.
Als de Rassenwetten worden ingevoerd en alle Joodse werknemers moeten worden ontslagen, staan Lilly en Rudolph voor een onmogelijke keuze. Rudolph is namelijk Joods, dus moeten ze zo snel mogelijk weg. Waar naartoe?
Uiteraard weer een boeiende roman met diverse verhaallijnen.
Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.
Klik HIER voor alle biebverhalen