Breien met de robot

(Door Marga de Graaf en ChatGPT)

      Sinds ik Alexander Klöpping hoorde vertellen over de chatbot ChatGPT, wilde ik er meer over weten.
      Wat kan ik hiermee, wil ik hier überhaupt iets mee, is dit te vertrouwen? Ik heb te lang gewacht weet ik nu. Onlangs ben ik ‘aan de geautomatiseerde gesprekspartner,’ want dat is wat een chatbot is. Wat is dit leuk om mee te spelen.
      Gevaarlijk? Geen idee, vast wel. Net zoals rond 1990 toen de rekenmachine zijn intrede deed op de basisscholen. Schande riepen de tegenstanders, straks kan niemand meer hoofdrekenen. Welnu, ik kan u vertellen dat mijn13-jarige kleinzoon razendsnel vermenigvuldigt, deelt en optelt - uit zijn blote hoofd.

      Veelbesproken chatbots als ChatGPT en Bing werken op basis van AI: artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Als ik nu 18 zou zijn ging ik iets studeren waarmee ik een jonge onderzoeker of ontdekker zou kunnen worden. Ik vind het geweldig als tijdverdrijf en vermaak.


ChatGPT

Gespannen download ik chat.openai.com , vraag mezelf nog eens af ‘weet je het zeker?’ Privacy enzovoorts. Ja, ik wil het zelf ervaren! Wachtwoordje verzinnen, inloggen en dan kan ik los. Een minuut later praat ik met een robot, ze beantwoord al mijn vragen, speelt met de trefwoorden die ik intyp en schrijft op mijn verzoek een verhaaltje. Wil ik humor, schrijft ze met humor - haha, ik vermaak me voorlopig.

Test op mijn chatbot: een verhaaltje over onze bieb aan de hand van wat ingetypte trefwoorden:

 

   Mijn vraag:

   ‘Wilt u een leuk, humoristisch verhaal schrijven over Marga een bibliothecaresse in de bibliotheek van Bellingwolde en haar tien vrijwillige medewerkers Anneke en Jouk, Dity en Ria, Helma en Bineke, Elly, Martine en Rianne en een man Giuseppe.’

   Robot antwoordt:

Natuurlijk, hierbij een leuk en humoristisch verhaal over Marga en haar tien vrijwillige medewerkers in de bibliotheek van Bellingwolde.’


Marga en haar vrijwilligers

‘Marga was de bibliothecaresse in de bibliotheek van Bellingwolde en ze had tien vrijwillige medewerkers: Anneke en Jouk, Dity en Ria, Helma en Bineke, Elly, Martine en Rianne en een man genaamd Giuseppe.
      Op een dag was Marga druk bezig met het ordenen van de boeken toen Anneke en Jouk binnenkwamen en begonnen te praten over hun nieuwste hobby: breien. "We zijn zo blij dat we eindelijk iets hebben gevonden om onze vrije tijd mee te vullen", zei Jouk. "Maar we hebben wel een probleem", voegde Anneke toe. "We weten niet hoe we de steken moeten tellen." Marga lachte en zei: "Dat is een probleem waar ik jullie niet mee kan helpen. Maar misschien kan Giuseppe jullie helpen. Hij komt uit Italië en breien is daar heel populair.”

      Giuseppe was druk bezig met het inrichten van een boekenkast toen Anneke en Jouk naar hem toe gingen en vroegen om hulp bij het breien. Giuseppe keek hen aan en zei: "Breien? Dat is toch iets voor vrouwen?" Anneke en Jouk keken elkaar verontwaardigd aan en zeiden: "Natuurlijk niet, breien is hartstikke leuk en ontspannend." Giuseppe haalde zijn schouders op en zei: "Oké, ik zal jullie helpen. Maar ik ben gewend om met pasta en olijfolie te werken, niet met wol en naalden."

      Ondertussen waren Dity en Ria druk bezig met het organiseren van een leesclub. "We hebben allemaal verschillende smaken als het gaat om boeken", zei Dity. "Maar we moeten wel een boek vinden waar we het allemaal over eens zijn." Ria knikte instemmend en zei: "Misschien moeten we een boek kiezen dat niemand leuk vindt, dan kunnen we het daar in ieder geval over eens zijn."

      Helma en Bineke waren bezig met het decoreren van de bibliotheek voor de feestdagen. "We moeten iets origineels bedenken dit jaar", zei Helma. "Wat dacht je van een kerstboom van boeken?" Bineke keek haar aan en zei: "Dat is een goed idee, maar hoe gaan we dat doen?" Helma dacht even na en zei toen: "Misschien kunnen we alle boeken met een groene kaft aan elkaar plakken."

      Elly was druk bezig met het repareren van de oude boeken in de bibliotheek. "Het is zo zonde om deze boeken weg te gooien", zei ze. "Maar sommige zijn echt in slechte staat." Martine knikte instemmend en zei: "Misschien moeten we een wedstrijd organiseren voor de beste reparatie van een oud boek." Rianne voegde toe: "En dan kunnen we Giuseppe vragen om de prijs uit te reiken.”


Robot stopt

     Ik vraag:

     ‘Kun je dit verhaal afmaken?

     Robot gaat verder:

 

Marga glimlachte terwijl ze naar haar vrijwillige medewerkers keek. Ze was blij met de diversiteit aan interesses en ideeën in haar team. "Jullie zijn allemaal geweldig", zei ze. "Dankzij jullie hebben we een geweldige bibliotheek hier in Bellingwolde."

      Giuseppe keek op van zijn boekenkast en voegde eraan toe: "En laten we vooral niet vergeten waarvoor we dit allemaal doen: het verspreiden van kennis en het stimuleren van de verbeelding." Iedereen knikte instemmend en zei dat ze het helemaal met hem eens waren.

      Samen werkten ze verder aan hun verschillende taken en genoten van elkaars gezelschap. De bibliotheek van Bellingwolde was niet alleen een plek om boeken te lenen, maar ook een plek waar mensen samenkwamen en ideeën deelden. Het was een plek waar iedereen zich thuis voelde en waar iedereen zichzelf kon zijn.
      En zo ging het leven in de bibliotheek van Bellingwolde door, met Marga en haar tien vrijwillige medewerkers die zich dag in dag uit inzetten om deze bijzondere plek in stand te houden. En wie weet welke avonturen en verhalen nog zouden volgen…'


Bovenstaand verhaal is het eerste en laatste verhaal dat ChatGPT voor me schreef, want ik ken nu het trucje. Ze zal nog veel meer kunnen dan een verhaaltje schrijven, daar ga ik naar op zoek.

Zal ik enthousiast blijven?

 

Klik HIER voor alle biebverhalen