STROOPWAFELS, MUZIEK & POËZIE

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Je mag het er geloof ik niet meer over hebben, maar ik ga het toch doen. Iedere dag nog kom ik het tegen, de naweeën van het virus waardoor we ons allemaal naar zijn geschrokken. Verliezen zijn geleden, langdurige schade is toegebracht. Dat merken we ook in de bezoekersaantallen in de bibliotheek. Nog steeds.
      Ik pieker me suf hoe ik weer reuring op de biebvloer kan brengen. Activiteiten opzetten die er werkelijk toe doen, waar mensen plezier aan beleven, vrolijk van worden. Spreek mezelf toe, “rustig aan Mar, op zijn tijd het komt allemaal goed.” Ik denk terug aan een gewaardeerde directeur die me bij zijn afscheid zei: “Blijf vooral jezelf.” Oh ja! Dat is ook zo! Dicht bij mezelf, ben ik het liefst.

      En dan gebeurt het.

Op een zomaar-middag stapt er net zo’n mens-met-activiteiten-honger mijn kantoor binnen. We kennen elkaar, niet van feestjes, maar van eerdere succesvolle samenwerking in mijn geliefde bieb. Het is een man, het is Eran. Zijn ogen stralen een beetje ondeugend, zijn mondhoeken krullen omhoog in een prettige lach.  “Ga lekker zitten, thee?,” ik ben benieuwd wat er in dat aangename hoofd rondwaart.

      Ik luister. “Kom Mar, ik heb een idee, ik wil het alleen met jou, in jouw bibliotheek” - hij ontvouwt zijn plan. Ik krijg kippenvel van enthousiasme. Dit is net wat ik nodig heb om weer leven in de bieb-brouwerij te brengen en mezelf uit het verhuis-rouw-en Corona tijdperk te trekken. Dankbaar voor deze trigger om werkelijk de draad op te pakken zak ik onderuit op mijn versleten bureausoel en laat me meevoeren. Gelukkig, ik kan. Denk ik. Probeer het. Samen.
      In no time zetten we een activiteit op. Dat kunnen we, weten we. Eran als muziekdocent en initiator, ik faciliteer, organiseer en schiet beren van de weg. Vóór Corona startten we immers de Cursus Leren Luisteren naar Muziek op, wat was dat mooi en wat waren mensen hierin geïnteresseerd. 

Kunnen we dit nog een keer? Nu net een beetje anders. Niet voor volwassenen, wel voor pubers. We gaan het proberen. Jaha…. Wat dan?
      Welnu, het zit zo.

Op het Dollard College - gelegen naast onze bibliotheek - scholen kinderen afkomstig uit de Oekraïne. Ze wonen in het voormalige AZC De Grenshof in Bellingwolde, de meesten met moeder, broers en/of zussen - vader probeert de Russen de Oekraïne uit te vechten of zoiets. Te erg, alles. Na overleg met de woonbegeleiding van het COA en directie Dollard College, komen we overeen dat deze jongeren iedere vrijdagmiddag naar de bibliotheek komen voor een muziekles gecombineerd met poëzie. 

      Hoe denkt ons vrijdagmiddagteam hier over? Wie en hoe zijn deze jongeren - adolescenten in de leeftijd 12 tot en met 16 jaar. Voor ons een nieuwe uitdaging, voor hun evenzo.  Vrijwillige medewerker Rianne is al snel enthousiast en wil zelfs een les-aandeel op zich nemen. Pittig- aandachtig - lief en inventief, net wat nodig is om deze kids in het zogeheten gareel te houden stapt ze met ons in deze trein. Op de vrijdagmiddag werkt ook Elly, de stuwende kracht die zorgt dat de bibliotheek op rolletjes loopt. Onmisbaar.
      Net als Martine die onverstoorbaar de expeditie verwerkt. Gereserveerde boeken uitleenklaar maakt en verheugd haar eigen aanvragen ontvangt. Kan ze weer lezen en er haar befaamde leestips over schrijven. Meerwaarde.

Iedereen blij zou je zeggen. Is ook zeker zo. We zijn zoekend in beweging. Tot aan de zomervakantie is het op de vrijdagmiddagen druk, uitdagend en gezellig met warme thee en stroopwafels. Vooral veilig en met elkaar.


Kennismaken

   

 

Woordpuzzels

   

 

Tekenen

 

We zijn inmiddels drie lessen verder en zien

       Alles wat aandacht krijgt groeit

 

Klik HIER voor alle biebverhalen