Het verlangen van het weesmeisje

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.


Romanseries

Op dit moment verschijnen er nieuwe romanseries en veel vervolgdelen van eerder door mij getipte series. Reden waarom ik me deze maand uitsluitend hierop richt.
Weetje: De namen Anne Jacobs en Marie Lamballe zijn pseudoniemen voor één en dezelfde Duitse romanschrijfster.

 

Catherine Bardon: De ontwortelden (2022/538 pag.)
- deel 1 over De familie Rosenheck
.

 

Almah en Wilhelm ontmoeten elkaar in het bruisende Wenen van de jaren ’30. Ze zijn zielsgelukkig totdat ze te maken krijgen met het opkomende anti-semitisme.
      Nadat hun visa voor Amerika ongeldig worden verklaard rest hun nog één ontsnappingsmogelijkheid: een visum voor de Dominicaanse Republiek alwaar een Joodse kolonie op poten wordt gezet. Ze moeten zich voorbereiden op een hard leven in ballingschap.

Een prachtig en boeiend familie-epos, gebaseerd op historische feiten. Dit deel gaat over de periode tussen 1931 en 1961.

 

 

 


Marie Lamballe: Het hoedenatelier (2022/447 pag.)
- deel 1 van een familiesaga.


Kassel, 1830. De 20-jarige Elise Rosen runt samen met haar moeder en grootmoeder een kleine gerenommeerde hoedenmakerij. Elise is het creatieve brein.
      Haar moeder heeft altijd geweigerd te onthullen wie haar vader is; het enige aanknopingspunt dat zij heeft is dat hij een man van adel is. Als de recessie toeslaat verliest de hoedenmakerij veel klanten, zelfs de aristocratie laat het afweten.
      Op een dag ontmoet Elise de jonge Sybilla von Schönhoff, die haar advies vraagt m.b.t. haar kleding Ze raken al snel bevriend. Tot haar grote schrik wordt Sybilla’s verloofde Johann Georg stapelverliefd op haar. Elise probeert haar eigen toenemende gevoelens voor hem te negeren, tot ze op een lang bewaard geheim stuit.

Een spannend en ontroerend verhaal.

 


Anne Jacobs: Het verlangen van het weesmeisje (2023/459 pag.)
- laatste deel.

WOII is losgebarsten en de fabriek wordt langzaam maar zeker overgenomen door de nazi’s.

      Marie woont met zoon Leo in New York en is succesvol met haar kledingontwerpen. Zij wordt gesteund door goede vriend Karl, hetgeen bij Paul leidt tot gevoelens van achterdocht en jaloezie. Als Amerika zich ook in de oorlog mengt en samen met de geallieerden Duitse steden bombardeert, is er geen enkele mogelijkheid meer contact met elkaar te hebben.

      Paul moet steeds meer familieleden huisvesten in de familievilla en zoekt troost in de armen van zijn secretaresse. Na het einde van de oorlog stapt Marie op het eerste het beste schip richting Europa, in de hoop hun huwelijk te redden.

Een zinderende prachtige grande finale van een bijzonder boeiende serie.

 

 

 Sarah Lark: Goede hoop (2022/583 pag.) - deel 2.

 

Nellie en Walter komen samen met Maria en Bernhard aan in Nieuw-Zeeland en worden daar opgevangen door Mia en Julius van Epona Station. De vriendinnen openen een dierenartsenpraktijk,
      Bernhard manifesteert zich als veearts en Walter probeert zijn weg te vinden in het trainen van paarden. Dan breekt de wereldwijde economische crisis uit en in het verlengde daarvan de opkomst van Hitler.

Tijdens WOII krijgen ze te maken met anti-Duitse maatregelen, ondanks het feit dat zijzelf en hun kinderen de Nieuw-Zeelandse nationaliteit hebben gekregen.

 

Weer een super spannend verhaal met vele wendingen over de periode 1929-1949. Vervolg op Grote dromen.

 

 

Dinah Jefferies: Het verborgen paleis (2022/397 pag.)
– deel 2 uit de serie Dochters van de Dordogne. Parijs, 1923.


Als een groot schandaal aan het licht dreigt te komen, vlucht Rosalie Delacroix weg van haar familie. Dansen is haar lust en haar leven en zij hoopt op een nieuw leven in een exotische nachtclub in Malta, het eiland waar zij is terecht gekomen. Zij schrijft haar oudere zus Claudette, die op dat moment met haar drie dochters in Engeland woont.

      Malta, 1944.
Florence is samen met Jack Frankrijk ontvlucht en via zware tochten over de bergen uiteindelijk in Engeland aangekomen, waar zij gaan wonen in de cottage van Jack op het platteland. Zij bezoekt haar moeder, die haar dringend verzoekt op zoek te gaan naar haar zus Rosalie.
      Door de oorlog is het niet mogelijk te reizen en eigenlijk wil Florence eerst naar haar zussen in de Dordogne. Uiteindelijk komen Florence en Jack in 1944 op Malta aan en begint de zoektocht.

Een prachtig, ontroerend en spannend verhaal over het leven van Rosalie enerzijds en de steeds nauwere band tussen Jack en Florence anderzijds.

 

Elizabeth Strout: Lucy aan zee (2022/247 pag.)
– deel 3.


Inmiddels zijn Lucy en haar ex-man 70 plussers. Lucy is tevreden met haar schrijversbestaan in Manhattan en heeft goed contact met haar ex William, de wetenschapper. Beiden zijn nauw betrokken bij de levens van hun dochters.
      Als begin 2020 de corona pandemie wereldwijd toeslaat is William de enige die het gevaar ziet en Lucy overhaalt om samen met hem een huisje te huren aan de kust in Maine voordat ook New York in lockdown gaat. Ook zorgt hij ervoor dat hun dochters naar een veiligere omgeving kunnen verhuizen.
      Net op tijd. Omdat Lucy en William nu op elkaar zijn aangewezen groeien zij steeds dichter naar elkaar toe.

Een roman waarin op lichtvoetige humoristische wijze het menselijk tekort naar boven wordt gehaald.

                           

                           

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

Klik HIER voor alle biebverhalen