Groen licht, ook voor ons!.

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Honderdzesenvijftig dagen lang waren onze bibliotheken gesloten, vanwege de Corona pandemie. Tijdens iedere persconferentie van het duo Rutte/de Jonge hoopte ik op een wonder. Mag de Cultuursector weer versoepelen? Die bijeenkomst van twee weken gelden spande de kroon.
      Wat nou, onze bibliotheken vergeten in de heropening van onze maatschappij. Ik sprong uit m’n vel, maar ja… dat hielp niet…totdat er iemand op het juiste knopje wist te drukken. Groen licht, ook voor ons. Hèhè, bedankt ‘vreemdeling.’ Bij het zien van dit goede nieuws op het 20.00 uur journaal geloofde ik het pas echt. Terug in mijn vel sprong ik een gat in de lucht.

      Vorige week vrijdag was het zover.  

Hoera! WELKOM binnen lieve klanten. We hangen vlaggetjes op. Het voelt als een feest; het is een feest.
      Wij verkeren in een jubelstemming, net als onze bezoekers.

Dat onze klanten bij binnenkomst een bron-en-contactformulier moeten invullen, een mondkapje op doen en gevraagd wordt hun handen te ‘ontsmetten’ is voor niemand een probleem. Er staan charmante bibliotheekmedewerkers op ze te wachten die ons protocol uitleggen.

Elly & Rianne

            

Elly en Rianne bijten het spits af op deze eerste openingsdag, ja - daar word je toch acuut vrolijk van.

Mevrouw Poel

           

Mevrouw Poel staat  ook al vlot op de stoep. Ze woont in Blijham, maar komt graag naar de bieb in Bellingwolde. ‘Ik ken jullie al zo lang, ik kwam hier al met mijn man toen hij nog leefde, weet je nog Mar.’ ‘Ja, en of ik me dat nog herinner. Wil je nog wat boeken voor me uitzoeken?’


Chocolade & koekjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit mijn linkerooghoek zie ik mevrouw Schipper in blauwe fleecetrui aankomen, een trouwe bezoeker, ook tijdens onze afhaalservice-periode.  Twinkelende ogen piepen uit boven haar mondmasker. Voordat ik het veiligheidsprotocol kan uitleggen valt ze me in de rede: ‘ik wil jullie eerst iets geven, ook namens mijn vriendin, als dank voor jullie service in een moeilijke tijd.’ Chocolade, mmmmm.
     
Achter haar aan komt mevrouw Vermeulen, ook zij wil ons bedanken met iets lekkers. Koekjes, mmmmm.  ‘Voor de afgelopen tijd, dat jullie ervoor zorgden dat mijn reserveringen altijd op de afgesproken tijd klaarstonden stonden in de hal van de bieb.’ Hoe lief!

      Een kleine dame met roze ballon zoekt onbespied een prentenboek uit.Dikkie Dik en Nijntje, daar is ze dol op. Wanneer ze mij ziet met m’n mondkapje op en fotocamera voor m’n neus wordt ze plots verlegen en kruipt bij haar mama op de arm. Ze herkent me niet, ach…. ik realiseer me ineens dat voor deze kleine mensenkinderen de wereld er natuurlijk ook heel anders uit ziet. De mondkapjes maatschappij. De volgende keer zet ik op gepaste afstand mijn mondkapje even af in de hoop haar lieve lach weer te zien, de lach van herkenning.


Vertrouwde hal

We ontvangen 5 bezoekers tegelijkertijd in de bieb. Zijn de 5 boekenmandjes bij de ingang op? Ga dan even lekker zitten in de zo vertrouwde hal, babbel wat - of niet - wij laten je weten als er schone mandjes beschikbaar zijn en je binnen kunt komen. Dit blijkt prima te werken.
      Heerlijk, weer dat ‘gerommel’ om ons heen. Mensen die zich verliezen in de eerste zinnen van een boek. Eén daarvan zit lekker te genieten in z’n uppie, comfortabel op een stoel - door zijn zorgzame vrouw bijgeschoven.

Thrillers & Detectives

Bij de kast Thrillers en detectives vergaat hem het horen. dit is zijn favoriete categorie. Verzonken in nieuwe titels schrikt hij op als ik hem vraag of ik een foto van hem mag maken. ‘Maar natuurlijk lieverd.’ En hij duikt weer in zijn boek. Later zie ik hem snuffelen bij een thematafel met nieuwe spannende boeken, kiest er nog eentje extra uit om mee naar huis te nemen. Bij het weggaan zwaait hij uitbundig en zegt met een grote glimlach ‘ mooi weekend en tot volgende week!

We zien veel vertrouwde gezichten, allemaal met blije ogen die glinsteren boven de mondkapjes. De vrolijke lachende monden kunnen we er zo bij bedenken - zij die van ons ook, denk ik.
      We hebben elkaar gemist, de kleine praatjes, de boekentips, en zo veel meer.

Wat een memorabele dag. Hij gaat bij ons de geschiedenisboeken in.
      Maar …. voorlopig staat deze vrijdag eerst een tijdje op ons netvlies. 21 MEI 2021.

 

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen