“We gaan weer open!”

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

 Ik heb een mobiele telefoon …. en een vaste, zo eentje met een stekker in het stopcontact. Vier stuks eigenlijk, op de slaapkamer, in de keuken, in de woonkamer en op mijn kantoor.
      Als mijn iPhone overgaat kan ik kiezen, wel opnemen of niet - wanneer ik op dat moment met mijn handen in het deeg zit om koolhydraatarme broodjes te kneden, besluit ik gewoon om op een later tijdstip terug te bellen.
Gaat de telefoon van de vaste lijn over, dan moet ik heel vlot bedenken of ik wil en kan opnemen - en… dat moet heel snel, want voor ik het weet stopt het ding met rinkelen.

      Nu is het zo’n moment. Twee momenten tegelijk eigenlijk.
Ik ben mobiel aan het bellen met een zieke vriendin als mijn vaste lijn overgaat. Tja, toen moest ik kiezen. Tegen vriendin gezegd, ‘ o help, mijn vaste lijn gaat over…..ik bel je zo terug……Deze ‘o help’ heeft een reden.

      Wanneer mijn dwingeland aan de muur overgaat is het meestal mijn 91-jarige moeder die ‘even wil babbelen.’ ‘Hallooooo, lig je al op bed?…’ Het is dan 10 uur ‘s avonds en ik schrik me lam omdat ik denk, oh er is wat met mam. Mijn hersenen slaan gelijk aan..heb ik genoeg benzine in mijn auto, naar welk ziekenhuis moet ik rijden… Echter, er blijkt niks aan de hand met de oude dame, voordat ze naar bed gaat schiet haar gewoon nog iets te binnen - geen besef meer van dag en tijd en dan krijg je dat. Maar, nu is het 4 uur ’s middags. Dit is niet mijn moeder, ik weet het zeker.

      Ik neem op, slaak een diepe zucht als ik de zoetgevooisde stem van mijn manager hoor… met het verlossende telefoontje waar ik al de hele dag op wacht.…. de bibliotheken mogen weer open. Inderdaad vanaf 20 mei.

Euforie

 

Ik ben lang niet zo euforisch geweest. Pas nu sta ik mezelf toe te ervaren hoezeer ik vrijheid van leven heb gemist. Was het zo? Ja, het was zo. Ook voor ons - bibliotheekpersoneel - was het overleven in een onzekere tijd. Is het nog zo? Ja, het is nog zo. We blijven voorzichtig in deze nieuw verworven openheid. Wel geeft het alvast een beetje lucht.

       Onze lezers mogen de bibliotheek weer in. Lekker zelf boeken uitzoeken, snuffelen tussen de nieuwe boeken die al maanden op ze liggen te wachten.

      Wij hebben er een aparte tafel voor gemaakt, speciaal voor dit moment.

Bij binnenkomst wel even een formulier invullen, mondkapje op, handen ontsmetten, 2 meter afstand houden - en drie mensen tegelijk op onze biebvloer… maar dat zal de pret niet drukken. Ook dat weet ik zeker!
      
 

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen