‘’Hè jakkes, als dit maar goed afloopt’’

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Onze bibliotheek mag weer open, in principe vanaf dinsdag 19 mei. Voor ons betekent dit werk aan de winkel.
      We volgen immers de richtlijnen van het RIVM en ons gezonde verstand.

Voorbereidingen:

  • Tape voor afzetten van vloerdelen
  • Desinfectiemiddel + spray
  • Affiches voor klanten met de spelregels: do’s en dont’s

We mogen meedenken, daar ben ik fan van dus ik klim in de pen.

Extra wensen bibliotheek Bellingwolde:

Graag een plexiglasscherm in hoekvorm en een stoepbordposter op A1 formaat met richtlijnen voor onze klanten. Soms is het fijn als je weet waar je aan toe bent.

Antwoord:
Plexiglasscherm laten maken kost tijd, er is een run op. Kan betekenen dat je dan later open kunt.

Ik denk en mail terug:
Veiligheid voor personeel en klanten gaat voor, dus dat moet dan maar. In dat geval zetten we onze afhaalservice nog even door, die loopt prima.


                     

Complicaties:

Onze bibliotheek maakt onderdeel uit van een multifunctioneel centrum waar meerdere instellingen werkzaam zijn, zoals het consultatiebureau, Certe, GGD, Stichting Welzijn, buitenschoolse opvang, politie en horeca.
      De Gemeente meldt dat we pas open kunnen na afstemming met de beheerder van het gebouw in verband met routing/looplijnen van de GGD-bezoekers.

Hè jakkes, als dit maar goed afloopt voor de bieb. Wij willen zo graag weer aan de slag.
Ja natuurlijk houden we alle veiligheidsvoorschriften voor medewerkers en bezoekers in acht. Onze eerste prioriteit.
En ja… die kuchschermen, daar wil ik toch ook op wachten…..


Ondertussen schrijft Martine onverstoord door:

Nieuwe Leestips

Nu het Coronaspook overal rondwaart, onze gedachten beheerst en angsten oproept, is het misschien fijn om ter afleiding in de wereld van bijvoorbeeld de feel good roman te duiken.
      Gelukkig heeft onze bieb veel titels in haar collectie van auteurs als Sarah Lark, Corina Bomann, Lucinda Riley, Santa Montefiore, Julia Quinn, Jill Mansell, Sophie Kinsella, Katie Fforde, Nicholas Sparks etc.. Ik zal u de komende tijd alleen tips geven over onze eigen boeken. Ook uit een ander genre, zoals onderstaande aanraders. Ik hoop op een mooie zomer, zodat we toch veel buiten kunnen zijn.

 

Anna Ellory: De meisjes van Ravensbrúck (2019/428 pag.)

 

Het komt voor Miriam als een schok als zij bij haar stervende vader, die zij verzorgt, een kamptatoeage van Auschwitz ontdekt. Vervolgens vindt zij in een tas een gevangenen-uniform uit het vrouwenkamp Ravensbruck. De daarin verstopte brieven, briefjes, notities vertellen het verhaal over een diepe liefde tussen ene Frieda en haar vader en over afgrijselijke ontberingen, opoffering, saamhorigheid en uithoudingsvermogen. Voor Miriam is het lezen van deze geschiedenis een extra emotionele aanslag omdat zijzelf net aan de “gevangenis” van haar gewelddadige huwelijk is ontsnapt. Middels terugblikken worden de levensverhalen (en verbindende lijnen)  van haar vader, haar moeder, Frieda en Miriam zelf verteld. Een uitermate goed geschreven indringende en ontroerende roman die als een mokerslag binnenkomt en je niet loslaat.

 

 Kirsty Manning: Een ketting van jade (2019/419 pag.)

Als haar opa op sterven ligt, reist Alexandra terug naar het huis van haar grootouders in Melbourne, het huis waarin zij van baby af aan liefdevol is opgegroeid. Zij weet dat haar moeder was geadopteerd, maar haar grootouders hebben altijd gezwegen over haar Chinese afkomst, omdat deze nauw verweven was met hun leven in de hel tijdens de Japanse bezetting van China tijdens WOII. Na de dood van haar opa reist Alexandra naar Shanghai waar haar een hoge functie is aangeboden en gaat zij op zoek naar haar roots, min of meer afgaand op aanwijzingen in haar grootmoeders dagboek. Als zij de puzzel bijna heeft opgelost, reist zij terug naar haar oma, die het tijd vindt haar kleindochter eindelijk de waarheid te vertellen. Prachtige, fascinerende roman over een levenslange liefde tegen de achtergrond van de Jodenvervolging in Wenen en daarna weer in China, waarop weer een vlucht volgde naar Australië.

 

 

Viola Ardone: De kindertrein (2020/286 pag.)

Ontroerende, indringende en pakkend geschreven roman over Amerigo, die in 1946 als zevenjarig jongetje door zijn moeder op een trein wordt gezet om samen met duizende  andere kinderen uit het arme Zuiden van Italië naar het rijke Noorden te reizen om daar bij pleegouders aan te sterken. De kinderen weten niet wat hen te wachten staat en zijn bang, vooral omdat in hun volksbuurt de meest afgrijselijke enge verhalen de ronde deden. De treinreis duurt lang, maar ze worden feestelijk verwelkomd, krijgen lekker eten en worden goed opgevangen door hun tijdelijke pleegouders. Amerigo belandt bij een liefdevol gezin en na wat eerste kat-uit-de-boom-kijkerig gedrag van beide kanten sluit hij een hechte vriendschap met de twee zoons. De vader is muziekinstrumentmaker en van hem krijgt Amerigo het mooiste en grootste cadeau dat hij in zijn leven zal krijgen: een viool. Hij is gelukkig, maar moet volgens afspraak weer terug naar zijn moeder. Daarna moet hij met pijn in zijn hart een keuze maken, een moeilijke keuze die bepalend is voor de rest van zijn leven.

 

 Herman Koch: Finse dagen (2020/308 pag.)

Herman bezoekt een boekenbeurs in Turku ter promotie van zijn in het Fins vertaalde roman Zomerhuis met zwembad. Op een stand vlakbij liggen dunne boekjes, gedichtenbundels waarvan één titel hem aanspreekt: Finse dagen. In het eerste gedicht ziet hij zijn naam staan. Wie is de dichteres? Herinneringen komen boven aan het half jaar dat hij op 19-jarige leeftijd op een boerderij heeft doorgebracht en de 3 dagen met Anna, die eindigden met een afscheidskus in de bus. E.e.a. is aanleiding om eindelijk eens over die periode te gaan schrijven hetgeen resulteert in een door de tijd heen en weer springende autobiografie over zijn leven: zijn jong overleden moeder, de gesprekken die hij nog jaren daarna met haar in gedachten voerde, zijn vader en zijn vriendin, met vrienden liften of met de brommer naar het buitenland en regelmatige terugblikken naar Finland, waar hij zich voor het eerst echt vrij voelde. Leest als een trein, maar wie de dichteres was kunnen we alleen maar vermoeden.

 

 Ann Napolitano: Lieve Edward (2020/334 pag.)

Edward overleeft als twaalfjarige jongen als enige een vliegtuigongeluk, waarbij ook zijn ouders en zijn door hem aanbeden vijftienjarige broer omkomen. Na een lang ziekenhuisverblijf wordt Edward opgevangen door zijn oom en tante en probeert zijn nieuwe leven te begrijpen. Voor de media, en dus ook voor veel mensen om hem heen, is hij het wonderkind dat overleefde, voor zijn klasgenoten is hij een bron van afgunst omdat hij in hun ogen wordt voorgetrokken. Edward raakt depressief door al deze belangstelling en worstelt met name met het verlies van zijn geliefde broer. Die had moeten blijven leven en niet hij.

De enige aan wie hij echt steun heeft is zijn buurmeisje Shay en na 6 jaar hechte vriendschap beseffen beiden dat ze niet meer zonder elkaar kunnen en er een liefdesband is ontstaan.

Prachtige, integere psychologische roman met als thema: wie ben je als je alles bent kwijtgeraakt en je geen referentiekader meer hebt over wie je was?


 
Liz Fenwick: Het pad naar de zee (2020/379 pag.)

Onderhoudende familieroman over drie generaties vrouwen (moeder Joan, dochter Diana, kleindochter Lottie) die bij elkaar komen in het oude familiehuis, waar Joan op sterven ligt.

Voor Diana is het 56 jaar geleden dat zij het landhuis moest verlaten na de dramatische dood van haar geliefde vader Allen, waarna zij met haar moeder naar Londen verhuisde en daarna al snel naar kostschool werd gestuurd. Zij heeft vage herinneringen aan gezinsgeluk en liefhebbende ouders, maar kan deze niet rijmen met haar gevoel van in de steek gelaten zijn waardoor er een soort haat/liefde verhouding is ontstaan met haar moeder. Zij is inmiddels een vermaard oorlogscorrespondente, die haar dochter Lottie wel heeft laten opvoeden door haar moeder omdat zij zelf geen hechte band durfde aan te gaan met Lottie; haar ogen herinnerden haar te veel aan haar grote liefde, die zijn leven heeft gegeven voor haar. Lottie weet niet wie haar vader is. Lottie heeft een geweldige jeugd gehad bij haar oma en opa (2e man van Joan) maar heeft in haar leven verkeerde keuzes gemaakt. De drie vrouwen hebben één ding gemeen: ze accepteren geen leugens, maar iets verzwijgen is voor de een rekbaarder dan voor de ander.

 
Helen Klein Ross: De dienstbode (2019/447 pag.)

In 1908 vlucht de 16-jarige Bridey samen met haar geliefde naar Amerika omdat er voor hen samen geen toekomst mogelijk is in Ierland vanwege familievetes. Onderweg overlijdt Thom en zij komt alleen en zwanger aan in Manhattan. Ze vindt onderdak bij de nonnen, wordt gedwongen haar baby af te staan en te werken in een textielfabriek. Sarah, dochter uit een zeer rijke familie heeft na een fatale miskraam nog steeds een kinderwens. Als zij via een charitatieve instelling de pas geboren baby’s ziet in het nonnenhuis, raakt zij in de ban van 1 speciale baby en maakt zij kennis met de moeder (Bridey). Haar man is nog niet zover om te denken aan adoptie, maar Sarah neemt uit medelijden  Bridey in dienst als hulp in de huishouding en er ontstaat tussen beiden een soort vriendschap en vertrouwen. Als Sarah foto’s onder ogen krijgt van weeskinderen voor wie een tehuis wordt gezocht herkennen beide vrouwen “hun” baby. Mooie, boeiende roman.


Corina Bomann: Agneta’s erfenis (2020/572)


Het is 1913 en Agneta heeft afstand genomen van haar machtige familie om een vrij leven te leiden in Stockholm. Dan krijgt zij een telegram van haar moeder dat ze onmiddellijk naar huis moet komen. Daar wordt zij met het feit geconfronteerd dat haar vader is omgekomen bij een stalbrand en haar broer in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Vlak voordat hij ook sterft laat hij haar beloven het beheer over het landgoed en de stoeterij op zich te nemen.
Agneta’s relatie met haar moeder is ijzig. Deze wil haar dochter getrouwd zien met iemand van haar eigen stand, maar Agneta (suffragette) wil haar eigen keuzes maken, rouwt om haar geliefde in Stockholm en wordt verliefd op de net nieuw aangestelde stalmeester. Prachtige roman over familietraditie versus verlangen naar vrijheid, veranderende normen over omgaan met je personeel etc. Zoals gebruikelijk bijzonder boeiend met een verrassende wending aan het eind. Deel 2: najaar 2020. Deel 3: voorjaar 2021.


Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.
      Vrijwillig medewerker van de Bibliotheek in Bellingwolde



Klik HIER voor alle biebverhalen