Open met restricties

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde

Maakbaar geheel

Ooit was er een wereld waarin veel mensen dachten dat alles maakbaar was. Mannetjes en vrouwtjes hadden hun eigen leven gecreëerd, in een apparaatje dat computer heette. 

      Je had computers in allerlei vormen en uitvoeringen.
De mensen noemden ze pc’s, laptops en smartphones in vele varianten verkrijgbaar.

Achterhoofden

Als je op straat liep, met het openbaar vervoer reisde, thuis op de bank hing, aan tafel zat te eten, op een verjaardag zat, zag je alleen de bovenkant van hun hoofd. De mensen keken elkaar niet meer aan, maar communiceerden via deze computers met hun hoofd naar beneden gebogen.
        Dit verschijnsel had een naam, men noemde het de digitale wereld.

Mensen kochten hier hun kleding, boekten vakantiereizen, bestelden boodschappen, lazen de krant, vergaderden, ontmoetten hier hun toekomstige levensgezel, stuurden brieven - die noemden ze mails, verjaardagswensen, volgden cursussen, werden lid van musea, bibliotheek en andere instellingen, gingen zo op consult bij de huisarts, maakten afspraken bij kapper, mondhygiênist, belastingconsulent, deden hun bankzaken, sloten hypotheken af en nog veel meer.

      Mensen leefden met hun hoofden naar beneden gericht. Behalve als ze met hun auto van A naar B reisden keken ze vooruit - op sommigen na dan.

In 10 jaar tijd werd deze manier van leven volledig geaccepteerd en geïntegreerd in het dagelijks leven van de soort mens.

Stoorzender

Totdat… zich er een stoorzender meldde, een virus dat duizenden mensen wereldwijd ziek maakte en doodde

      We zitten hier met z’n allen - anno mei 2020 - midden in.

Niks is meer maakbaar. Ieders leven staat ineens op losse schroeven. Regeringsleiders over de hele wereld zetten de burgers op ‘stop.’ Mensen moeten maandenlang binnen blijven, kinderen mogen niet meer naar school.

      Thuiswerken is een ‘must.’ Beeldvergaderen doet in alle branches zijn intrede. Ik vind dit wel een hele verbetering moet ik zeggen, geen onnodig geneuzel meer.

Het lijkt alsof iedereen wakker schrikt uit zijn digitale wereld. Mensen willen weer op bezoek bij hun vrienden en familie, juist nu het niet meer mag.

Bibliotheek open

Op 11 mei mogen de kinderen weer naar school, kappers weer open en …. de bibliotheken worden weer toegankelijk!
      De bibliotheek? Onze bibliotheek? Ja, dat zegt meneer Rutte.
Onze directeur maakt er 19 mei van. Wel zo verstandig, vind ik.

     

Open, met restricties. Niet meer dan 5 personen tegelijk in de bibliotheek. Na 6 weken sluiting weer eens heerlijk snuffelen in onze mooie collectie. Mét winkelmandje dat na gebruik grondig wordt gereinigd. Handschoenen zijn ook aanwezig, voor de liefhebbers. Mondkapje zelf verzorgen indien gewenst.

      Geen klanten op mijn kantoor, daar is geen 10m2 per persoon beschikbaar. Jammer.

Fingers crossed

Wel een bloemenboekenlegger voor alle leners. Gemaakt door onze bezoekers van het Handwerkcafé. Hiep-hiep-hoera! Wat een inzet, echt fantastisch. En ja, de boekenleggers zijn in quarantaine gelegd.

      Zal de wereld écht veranderen of gaan we straks weer allemaal op dezelfde voet verder. Ik ben benieuwd. De anderhalve-meter-maatschappij ben ik al lang zat, wat? ik maakte er 5 meter van - voor onbekenden dan hé.

Oh ja, laat ik vooral melden dat de nieuwe maatregelen alleen versoepeld kunnen worden als het coronavirus onder controle blijft.

De bibliotheek volgt de richtlijnen van het RIVM.

      Fingers crossed.


 

 

 

 

   Klik HIER voor alle biebverhalen