Bibliotheek: Het hart van de campagne

    


Winterbloei

    (Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

     De maand november staat in het teken van Nederland leest. Het thema dit jaar is Duurzaamheid.   De bibliotheken geven een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei.
     
De bundel is samengesteld door Onno Blom en bevat zowel gepubliceerd als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan en het voorwoord is van Ronald Giphart.
      Nederland Leest Junior, dit jaar een heruitgave van Borealis van de auteur Marloes Morshuis, sluit naadloos aan op duurzaamheid.

Duurzaamheid

Lente of winter, de natuur blijft prachtig in alle seizoenen. Maar ze is ook kwetsbaar en van slag. In tijden van klimaatsverandering, smeltende ijskappen en klimaatspijbelaars wordt de roep om duurzaamheid luider en duidelijker.
      Steeds meer mensen vragen zich af wat ze zelf kunnen doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst. Al dan niet beïnvloed door de publieke opinie. Over dit onderwerp gaan we met elkaar in gesprek in bibliotheken door heel Nederland.
      Maar er gebeurt meer. Bibliotheken organiseren activiteiten die op dit thema aansluiten. Voorbeelden hiervan zijn de repair-cafés, de natuur in met de buitenbieb, het organiseren van leesclubs en de aanschaf van boeken over duurzaamheid.
      De bibliotheek is het hart van de campagne en een ideale plek om samen te komen om eens lekker te brainstormen over de zin en de onzin van duurzaamheid.


Leuk leesvoer

Dit is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Hierbuiten hoor ik er weinig over; hoe kan dit?
      We doen ons best om ieder jaar een mooi thema te bedenken dat aansluit op de belevingswereld van veel mensen. In 2016 was dat democratie, in 2017 robotica en in 2018 voeding. Leden en niet-leden van de bieb kunnen gratis een boek ophalen in een deelnemende bibliotheek. Leuk leesvoer om een gesprek met elkaar te voeren.

Hans

Meneer Hans van der Toolen is schrijver/vertaler/boekenverzamelaar en een wekelijkse bezoeker van onze bibliotheek.
     Geboren en getogen in Oegstgeest. Kent de familie Wolkers.
Deze man vind ik eigenlijk interessanter dan meneer Wolkers, of mag ik dat niet zeggen?
      Nou ja, Hans leeft en Jan is dood. Dan heb je meer aan Hans, althans in gesprekken en die zijn onderhoudend. Jan leeft voort in zijn kunstwerken en verhalen.

Dick & Paul

Wij vinden het ieder jaar weer leuk om een boekje weg te mogen geven tijdens Nederland Leest - het voelt alsof je de mensen een cadeautje geeft.
      Dick en Paul, docenten van de computercursus Klik & Tik, zetten een discussie op over Jan Wolkers. De mannen hebben de cursisten eerst lekker aan het werk gezet en houden ondertussen een wakend oog op de voortgang.
      Paul is een handige monsieur; zijn oog valt tijdens het gesprek op een boek. ‘Zeg Dick, zie je dat boek over stofferen staan? Een heidens karwei, maar als je na de klus achterover leunt in je nieuw overtrokken stoel kun je plausibel denken - was ik even duurzaam bezig.’ Ha, en dat vind ik nou zo geweldig, als een boek je aan het denken zet. I love my job!
    
Roelie & Henk

Dan zie ik Roelie en Henk Panneman binnenlopen. Pensionados en enthousiaste bezoekers van onze bieb. Henk verdiende in zijn arbeidzame leven de kost als schoolmeester en was verder ondermeer directeur van een internaat in Sellingen. Henk praat graag honderduit; een boeiend verteller/ Ik hang aan zijn lippen.
      Henk is geboren in een ondernemend gezin, moeder runde een ‘Winkel van Sinkel’ en vader werkte ook heel hard. Henk vertelt zo veel, dat niet alles blijft ‘hangen,’ -zal aan mij liggen-. Na een kwartier bedenk ik dat ik nog heel veel werk te doen heb en breek het gesprek een beetje schromend af. Zijn levensverhaal zou in een boek passen, echt. Volgende week gaan we verder waar we gebleven zijn, in Hoofddorp.
      Roelie, de vrouw van Henk, is verpleegster geweest. Zij gaat geduldig ergens zitten als Henk in de vertelmodus staat. Geniet mee, al kent ze de verhalen van haver tot gort. Ze leest onze ‘Aanraders,’ en om op adem te komen leent ze tussendoor een ‘Chicklit.’
      In haar tasje huist een kattebelletje dat ik ooit voor haar heb geschreven met boektitels waarvan ik dacht dat ze die het lezen waard zou vinden. Roelie ‘verdronk’ namelijk een beetje in het aanbod van onze bieb, als reminder en op verzoek schreef ik de leestips voor haar op.
    
 

Blij met het Nederland Leest cadeau zinkt ze weg in onze roze stoel, Henk babbelt er nog steeds lustig op los, ze vindt het wel even goed en verdwijnt in de verhalen van Jan.
Hoe zou dit Bloemendaalse meisje toch aan Veelerveense Henk gekomen zijn?
      Aan zijn lippen blijven hangen?

 
Klik HIER voor alle biebverhalen

Luister HIER naar het Marathon-Interview van uw bloghouder met Jan Wolkers. (1986)