Vissig, vlezig, vegetarisch, verhalend

   (Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

    Een bibliotheek runnen is tegenwoordig veel meer dan het uitlenen van boeken. Activiteiten organiseren is een uitdaging geworden.
      Dick is leider van onze bibliotheekcursus Klik & Tik en een vat vol ludieke ideeën. Zo zitten we tijdens een warme zomerdag een kopje koffie te drinken op het terras bij onze bieb.

      Koken is een uit de hand gelopen hobby van Dick, dat weet ik. Al pratende passeren de meest heerlijke gerechten de revue, het water loopt ons in de mond. Zou het een idee zijn koken aan de bieb te verbinden? Ja zeker, maar hoe dan? Het vuurtje is echter al aangewakkerd, geen weg terug, we zien het allebei al voor ons.

Stap één: Het eten zal biologisch, vegetarisch, vissig en vlezig zijn. Voor elk wat wils. Vooral groen en duurzaam, want dat is ‘hot.’ Alles overgoten met een literair sausje van verhalen en gedichten. Een tot de verbeelding sprekende naam voor deze activiteit is ook nooit weg, wat te denken van Literair Diner?

      Ik word enthousiast en overweeg dit een kans te geven, waarom niet?

Maar: Wie zit er nou te wachten op een etentje in een bibliotheek? Toch besluiten we er een try-out van te maken. Let’s go!

We plannen in het najaar een vrijdag in, van 18.00 tot 20.30. Verrassend tafelen in de bieb. Sappige verhalen en gedichten die nog naspelen in je hoofd als je met een tevreden buik lekker in je bed ligt. Wat een relaxed begin van je weekeinde, toch?!

      Maximaal 12 personen - een intieme sfeer staat bovenaan de lijst.
Bovendien wil meneer alles in z’n uppie bereiden. Lijkt me toch een hele klus.
      Ik ‘doe’ een PR’-etje, maak een intekenlijst en Dick overvoert mij 2 maanden lang met de meest exquise amuses, soepen, hoofd- en nagerechten. Of ik even wil kiezen…… ‘Nou, weet je Dick, hier ben jij beter in - laat mij maar organiseren.’

UITVERKOCHT

In een mum van tijd staan er 12 mensen aangemeld. Verrassend!

DE DAG VAN DE WAARHEID

Vrijdagmiddag rond 13.00. Ik haal Dick op van huis, we laden mijn Peugeot vol met tassen verse groenten en kruiderijen. In een veelbelovende knoflook- koriander-lucht rijden we naar de bieb. Opgewonden babbelend vraagt de chef-kok of ik nog even naar de plaatselijke COOP wil rijden, … ijs kopen voor het nagerecht.

16 gaspitten - 3 ovens - werk in uitvoering


''DIS"

Wanneer iedereen zit met een wijntje en-of een watertje bijt ik het spits af met het gedicht DIS van Jean Pierre Rawie.

 

Gerechten

We verheugen ons op wat komen gaat.
      Een kleine greep uit de heerlijke gerechten.
Pilaf, zalm in bladerdeeg, ovenschotels met vlees, vis en groente.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voordrachten

Ondertussen eten we, lezen en luisteren. Naar oma Marianne, haar kleinzoon Nick.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Verhalenverteller

 

Naar verhalenverteller/dichter Rob Rosendahl.


Verzamelbundel

 

Schoonschrift

Thea leest voor uit haar verzamelbundel van zo’n 55 jaar geleden. Een gedicht van A. Roland-Holst ‘ het stille huisje.’ In schoonschrift geschreven.

De sfeer is warm, de verhalen divers, de gesprekken bijzonder.
     

Deze ‘proef-avond’ hebben we geëvalueerd tijdens het dessert van gebakken banaan met roomijs en slagroom overgoten met een scheutje Licor 43. Complimenten aan de kok - ‘wat kan die man voortreffelijk koken!’ - en de wens dit initiatief vooral een vervolg te geven.

 

Afwas

Met elkaar doen we de afwas en ja…. ook de mannen hebben veel plezier in de keuken.
      Rond 24.00 gaat de laatste naar huis.

Wie had dat gedacht…

Dick misschien?

Ons volgende Literaire Diner staat gepland op 6 december - en u raadt het al…. deze is volgeboekt, net als de avond in januari 2020.

 

 

 

Klik HIER voor alle biebverhalen