Vijf ribbeltjes te veel

   (Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde))

      Houdt u van koken? Heeft u er tijd voor? Kiest u ervoor om uitgebreid te genieten van een copieuze maaltijd? Uit eten bij een sterren-restaurant, Michelin misschien?
      Bent u een Bourgondiër, een miezemauzer, vegetariër, dieetfanaat, saladeliefhebber of nog iets anders? Heeft u al uw tanden en kiezen nog, of een goed passend frame/kunstgebit - dan zijn spareribs heerlijk weg te kluiven. Ook het kauwen van paranoten is dan geen probleem. Ach, verzin het maar.

       In de bibliotheek maken we geen onderscheid. We hebben hele leuke kookboeken in de uitleen.
Voor elk wat wils.

 

(S)elfspot

Koolhydraatarm eten is momenteel Hot. Vooral onder vrouwen, zij besluiten vaak wat er op tafel komt, toch?
      Twee jaar geleden zag ik van mezelf een vakantiefoto, zittend op een stenen bankje in Spanje. Mooi uitzicht over een vallei. Nou, dat uitzicht zag ik niet terug op de foto.! Wat ik wel zag?
      Mijn rug gehuld in een t-shirt dat 6 vetrollen liet zien! Oeps, dat was confronterend.

De truc

Niet flatteus en ik wilde er direct vanaf. Maar dieëten is een kwestie van geduld en volhouden. Eerst maar eens zoeken naar een voedingspatroon dat bij mij past, want ik ben een ‘hartige, vette’ eter. Geen zoetekauw, maar voor een Frans kaasje, dat van het plankje ‘loopt’  kunt u mij wakker maken.
      Al spoedig had ik in de bieb ‘mijn’ kookboek gevonden; stond gewoon op me te wachten in de boekenkast. De titel luidt ‘ Lekker & makkelijk Koolhydraatarm’ geschreven door Anna Karina van Denderen.

      De grote truc van koolhydraatarm eten is vet verbranden. En dat was precies mijn bedoeling.

      Een half jaar later was ik 10 kilo lichter en energieker dan ik ooit was. Dankzij de heerlijke recepten van Anne.

      Strak in het velletje gaat niet meer lukken, dan moet je naar de sportschool = niks voor mij. Ik heb nu nog één ribbeltje, dat neem ik voor lief.
      Het koken neemt wat meer tijd, nieuwe recepten uitproberen, veel verse groente snijden, zelf koolhydraatarm brood bakken. Een biefstuk mag….. My guilty pleasure.
      Eén keer in de week sta ik mezelf toe te zondigen, dan ga ik me te buiten aan alles wat niet in dit dieet past.
       Patat met dubbele mayonaise en een frikandel speciaal, croissantjes, stamppotten, gebakken aardappelen of een gerecht met Opperdoezen. Het barst van de koolhydraten, maar ja, de mind wil ook wel eens wat. Het gevolg van dit ‘uitstapje’ is dat ik me enorm opgeblazen voel en futloos onderuit op de bank hang om naar Linda de Mol’s Miljoenenjacht te kijken, ofzo….

      

Moraal van dit verhaal? De10 kilo’s blijven er af en ik durf weer op de foto.
      En eh …. wij hebben zulke leuke kookboeken!

 
Klik HIER voor alle biebverhalen