De sterke vrouwen van Groningen

  (Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

  Dit jaar was het thema van de 84e boekenweek ‘DE MOEDER DE VROUW
      Ontleend aan een gedicht van Martinus Nijhoff.

   Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Dood of levend. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort. Dochters en zonen die schrijven over hun moeders; moeders die schrijven over het moederschap.
      Een week is zo voorbij, inmiddels de boekenweek ook. Maar niet bij ons in de bieb. Wij hebben hem verlengd met een tentoonstelling over bijzondere en sterke vrouwen in Groningen.

                 DE VERHALEN VAN GRONINGEN
           
https://www.deverhalenvangroningen.nl
Zelf had ik geen weet van deze verhalen - echt een AANRADER. Kan zo bij ons in de kast, maar ja … dat gaat niet met een website….


De Kubus

Afgelopen dinsdag zien we de expeditiebus aankomen. Lammert zit met een grote grijns achter het stuur. Als hij de laadklep opent, zien wij waarom … hij komt een grote kartonnen plaat brengen …. een zelfbouwpakket! Of we hier maar even een kubus van willen bouwen, haha… Lammert kent z’n vrouwen, heeft het druk zegt ie, weg is hij weer. Ons verbijsterd achter latend.
      Help, waar is mijn ruimtelijk inzicht … of mijn dochter … zij zet in een handomdraai een IKEA kast in elkaar. Maar dan …. daar komt Elly aansuizen, ‘Mar, laat mij maar even - makkie.’ Ook Willy stort zich op de puzzel. Vouwen, plakken, zijkanten die weer openvallen, opnieuw beginnen - de slappe lach krijgen, ‘niet in je broek plassen hoor’…


Verstopte humor

 

‘Waar is die kubus eigenlijk voor?’ vraagt Willy. Aandacht vestigen op bijzondere vrouwen in onze regio. ‘Oh, is dat nodig?’ De verstopte humor van Willy. ‘Wat staat er eigenlijk op?’


De Bovenkant

 

Zijkanten

De Zijkanten vertellen het verhaal over twee Westerwoldse vrouwen.


Leestip:

‘Mysteries in Groningen’ van Martijn J. Adelmund
      Hoofdstuk 16 verhaalt over Alke Engels.

Burcht

In de Burcht te Wedde kun je tegenwoordig een heerlijk vorkje wegprikken en een klein museum bezoeken, terwijl je beseft hoe goed je het nu eigenlijk hebt.

Oh ja, als afsluiter op de foto met de zelfontspanner, in een rechthoek a lá National Geografic

U nog iets te klagen?

 

Klik HIER voor alle biebverhalen