Klanten digiwijs maken

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

      Er is iets vreemds aan de hand in bibliotheekland. Ik ga me beperken tot de aanschaf van dvd’s. Keuzes die het top-management maakt sluiten niet altijd aan op de behoefte van onze klanten en de collectie-adviezen van de locatiemanagers.
      Vaak is de geldstroom de onderliggende oorzaak. Ik vertel u niets nieuws. Wel vraag ik me iets af.

      Waarom gaan mensen naar de bioscoop? Is het de sfeer?
      Waarom gaan mensen naar de bibliotheek? Is het ’t aanbod?

Als liefhebber bezoek ik jaarlijks ‘Film By The Sea’ - hét filmfestival in Vlissingen. Zodra het programma on-line staat maak ik een voorselectie en begint het grote verheugen. Eenmaal gesetteld in een comfortabele - met rood velours beklede stoel - kan het feest beginnen.


Boekverfilming

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Op het grote scherm geniet ik van Beyond Sleep, de verfilming van W. F. Hermans' roman Nooit meer slapen, 3 Days in Quiberon - over het leven van Romy Schneider, Becoming Astrid, Den Skyldige, The Wife, The Guernsey Literairy Society en nog veel meer moois. In Vlissingen hebben ze een neus voor pareltjes.
   
Sophia Loren    

Mijn man was vorig jaar zeer verrast Sophia Loren van dichtbij te kunnen bekijken. Ze kreeg een oeuvreprijs uitgereikt. Negentig films op je naam, Indrukwekkend, ook om er nog zo uit te zien op je 84e.

Italiaans temperament op de rode loper. (Foto: Marga de Graaf)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sophia_Loren


Beleving

Het is de beleving. Zon, zee, boulevard, terrasjes, ontspanning en inspiratie.
      En ik kon opnieuw een mooie keuze maken voor onze dvd-collectie in de bieb.
Ik wil maar zeggen: mede door mijn uitstapjes naar Zeeland komen wij aan een prachtige Filmhuis dvd-collectie voor onze bibliotheek.  

Een mooi compliment kregen we onlangs van een bibliotheeklid uit de stad Groningen. Ze geeft muziekles op een school in Winschoten, komt naar onze bieb in Bellingwolde, omdat ‘ jullie een mooier filmaanbod hebben dan bij ons in de stad.’
      Niet de dvd’s wegbezuinigen dus. We voorzien in een behoefte.
Mogen we een beetje divers zijn, alsjeblieft?


Gesprek aan leestafel

Aan de leestafel vang ik een gesprek op; twee klanten zitten gezamenlijk aan een kopje cappuccino …. het gaat ook over keuzes…..

Zegt de één tegen de ander:
      ‘ Netflix, het lijkt wel een toverwoord. Als ik zeg dat ik hier geen abonnement op heb, kijken mensen me toch een beetje vreemd aan. Ik voel me onzeker worden en denk, oeps - ben ik nu ouderwets?’ Herken je dat?  Ben je boven de 50?’ Dan wil je niet als een dinosaurus gezien worden of de indruk wekken dat je onder een of andere steen hebt geleefd. Je gaat je informeren, hoort dat er prachtige films en documentaires te zien zijn op Netflix, je bent bijna om - totdat je denkt…wanneer ga ik al dat moois dan bekijken. Ik ben mantelzorger, ik moet werken tot m’n 67e - ik wil naar het museum met mijn kleinkinderen. Eén ding is zeker, het is een andere wereld aan het worden. Ga jij daar in mee?’

De toehoorder wil vragen ‘ Wat is dat eigenlijk, Netflix?’ Maar hij krijgt geen kans.

‘Wat zeggen de Media, welke krant is nog te vertrouwen?  Ik probeert alles zo goed mogelijk te volgen, wil ‘bijblijven’ in deze veranderende nieuwe tijd. Nu moet ik mijn Belastingaangifte digitaal gaan doen, hoe moet dat? Met een DigiD?’ Wat is dat eigenlijk en hoe kom ik er aan? Ik heb zoveel vragen. Ga ik bellen met de Belastingdienst, krijg ik een keuzemenu. Heb ik na 10 minuten eindelijk iemand aan de lijn wordt de verbinding verbroken. Opnieuw bellen - weer dat verdomde keuzemenu - hé shit verkeerde toets.  Weer opnieuw bellen, krijg ik in gesprek…… Storing bij Ziggo. Ook dat nog’.

‘Zullen we nog een bakkie doen', probeert de ander.


Voortzetting

De monoloog gaat verder.

Twitter?’ ‘Wat is dat? Moet ik dat ook?’ Whats’app, oh mai, is dat handig? Voor mijn loopclubje zeggen ze, de familie-app, de sportschool, collega’s, bedenk het maar. Instagram? Wat kun je daar mee? Weet jij dat?’

Zo gaat het ‘gesprek’ nog een tijdje door.
     Ik denk, tja - voor sommige mensen is de wereld te groot geworden. Het valt ook warempel niet mee in het digitale aanbod je weg te vinden.
Wat wil je met je leven? Je dacht dat je dat al wist? Lekker basic? Nou, dat gaat niet meer hoor. De grote verleiding achtervolgt je. Evenals de verplichting je zaken digitaal uit te voeren. Best lastig.


Digiwijs

In de bibliotheek proberen we mensen zo goed mogelijk digiwijs te maken. Al naar gelang de behoefte kunnen mensen gratis deelnemen aan een computercursus (Klik & Tik), een cursus omgaan met de overheid - hoe kom je aan een DigiD, hoe verleng je thuis je rijbewijs. We organiseren digitale café’s voor hulp bij het installeren van apps, gebruik van  Facebook, Twitter, Instagram, What’s-app. Ook voor Belastinghulp kun je bij de bibliotheek terecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makkelijker kunnen we het niet maken, roepen we dan. Beseffende dat je zaakjes op orde houden helemaal niet zo eenvoudig is in deze ‘nieuwe tijd.’

Aan de leestafel is de storm gaan liggen, ik hoor nog net …
      ‘Heb jij een dvd-speler? ‘Ja.’ ‘Zullen we dan vanavond een filmpje pakken? Jij mag kiezen, zoek maar een leuke uit - ze staan daar! Bak ik er een lekker pizzaatje bij. Met salami?’

 

Klik HIER voor alle biebverhalen