Caravanbiebs & snoepwinkels

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)


      Bibliotheken schonen hun collectie regelmatig op. Oude, beduimelde en ongelezen boeken worden gesaneerd. Afschrijven noemen we dat. Sommige bibliotheken verkopen deze boeken, lekker voor een extra potje om het jaarlijkse vrijwilligersuitje mee te financieren, de lief-en leedpot te vullen of een ander nuttig doel te dienen.     

      Op vakantiereizen ruim ik in de kofferbak van mijn auto altijd een plekje  in voor een kratje met gesaneerde boeken. Dan vul ik zo hier en daar een campingbibliotheek. In Louriçal - Portugal - vind je een alleraardigste caravanbieb.

Louriçal Portugal

Hier mag je zelf ook boeken uitkiezen om mee te nemen. Gewoon, zo maar - een aardig gebaar. Ik zag daar een lieflijk boekje over Parijse stadswandelingen met sfeervolle romantische foto’s in sepia. Smelt … en mee in mijn rugzak.


HeimweeAch, nu ik de foto’s weer zie, overvalt me plots een ‘heimweegevoeletje.’


Biblioteca Joanina

Iets verderop, in Coimbra, bevindt zich de universiteitsbibliotheek Biblioteca Joanina.
      De oudste bibliotheek van Portugal, de meest spectaculaire ter wereld zeggen liefhebbers. Hier saneren ze niet, maar bewaren juist.
Wát een snoepwinkel.

Ademloos heb ik hier rondgelopen, een droom om in te werken. 60.000 boeken in een Barok decor. Studenten die met witte handschoenen bladeren in de boeken en  schrijven aan antieke bureaus - want kopiëren is streng verboden. Ik heb ze geen foto’s zien maken van teksten.
      Zou dat ook niet mogen?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Universiteit_van_Coimbra


Étretat Normandië

In Étretat - Normandië - staat een volautomatische strandbieb.

      Hoe het werkt?

Boek kiezen. Code scannen met je smartphone en hup een e-book op je telefoon.
      Handdoek uitspreiden op het strand onder de krijtrotsen en lekker wegdromen in een boek.
Mét versnaperingen in de koeltas!


Leeskring

De voorzitter van de Leeskring in Bellingwolde neemt jaarlijks het vliegtuig naar haar vakantiebestemming op Madeira. Je zou zeggen, stop lekker een E-reader in je handbagage - die weegt niks.
      Maar nee, ze geeft de voorkeur aan papieren boeken - de nieuwste boeken, torst daarvoor graag een koffer kleding minder mee.
Ze komt binnen in de bieb met een weegschaal, wikt en weegt tot het gewenste aantal kilogrammen. Knipoogt en zegt: ‘Até a vistá!’


Wijntje

Leest u ook liever een papieren boek dan een E-book?
      Snuffel dan fijn wat leesvoer bij elkaar in uw eigen bieb. Voor een prikkie wordt u van een afgeschreven exemplaar de nieuwe eigenaar.

Wijntje bij?


Klik HIER voor alle biebverhalen