Openhartige gesprekken

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

      Buiten waait het. Ik voel de wind draaien naar het oosten. Koud. Muts op, sjaal 3x om m’n hals en mijn nieuwe winterjas aan.
 Bij het naderen van de bibliotheek zie ik de auto van het installatiebureau voor de deur staan. Eenmaal binnen in de bieb weet ik waarom.
      Het klimaatbeheersingssysteem heeft de ruimte heerlijk opgewarmd tot 24,5 graad. Ik hou er van, maar het is inderdaad te warm om in te werken.

      Gezien het onstuimige weer verwacht ik vanmiddag niet veel klanten. Alhoewel de mensen bij ons wel heerlijk kunnen opwarmen!, maar ja - dat weten ze natuurlijk niet.
      Om twee uur komen de cursisten voor Klik & Tik -een computercusrsus voor beginners- binnen; dat zijn er alvast 8.
Mevrouw A. schuift achter haar laptop en wipt wat onrustig op haar stoel. Ze vangt mijn blik en loopt op me af, ‘Mar, ik wil even met je praten - jij hebt overal een antwoord op.’ Nou, dacht ik …… Er volgde een openhartig gesprek.

Ondertussen druppelt de ene na de andere klant de bibliotheek binnen. Drie uur. Tijd voor een kop thee. Daar komt meneer B. met een strak gezicht op de theetafel af, ‘ik heb een vraag, kan ik hier iemand over aanspreken?’
     
Oh, dat wordt een lastige, denk ik …. even mee naar mijn kantoor. Ik zet mijn zakelijke, doch vriendelijke gezicht op en na 10 minuten praten zijn de problemen als sneeuw voor de zon verdwenen. Eerlijk is eerlijk, makkelijk was het niet.


Oudste lid

Weer in de bieb zie ik Meneer C. langs de kasten schuifelen. Ons oudste lid, 96 jaar en altijd vrolijk. Ha, dit heb ik net nodig - even een luchtig praatje en de groeten aan zijn vrouw van 95. Al 75 jaar zeer gelukkig samen. Hoe doe je dat?
      Radio 1 zag er een uitzending in. Op 28 september 2017 werden ze opgehaald met een taxi om in Hilversum geïnterviewd te worden.

https://www.nporadio1.nl/homepage/6004-zo-blijf-je-75-jaar-met-elkaar-getrouwd

Behoefte aan persoonlijke gesprekken, gebeurtenissen met elkaar delen, van gedachten wisselen. Het blijkt maar weer hoe belangrijk dit is.
      Ik sta er eens serieus bij stil, en daar zie ik een mogelijke nieuwe activiteit voor onze bieb.
Lang verhaal kort.
      Brainstormend met de juiste mensen wordt het volgende idee geboren.


Persbericht

Onze vrijwillige medewerkster Renée, schrijfster van boeken en de horoscoop in het tijdschrift de Libelle, tovert onderstaand persbericht uit haar laptop.

Nieuw in de bibliotheek van Bellingwolde

Een boekje open....

Naast de wekelijkse Klik & Tik cursus, het tweewekelijkse Breicafé en de jaarlijkse Interculturele high tea met poëzie, komt de bibliotheek van Bellingwolde met een nieuwe maandelijkse activiteit. Iedere eerste vrijdag van de maand, te beginnen op 1 februari doen we van 14.30 tot 15.30 uur een boekje open

Of je het nu een praatcafé noemt, een gezelligheidsbijeenkomst, literair gedoe of een moment tot nadenken: we nodigen iedereen die dat leuk vindt uit in de bibliotheek van Bellingwolde, om samen met anderen van gedachten te wisselen over onderwerpen die hem of haar aan het hart liggen.

Om zomaar wat willekeurige onderwerpen te noemen: ouders die extra zorg nodig hebben, “westerlingen” in Bellingwolde, voeding, diëten en recepten, mooie of interessante boeken, een bezochte tentoonstelling, theaterstuk of concert... Niks hoeft, van alles mag, zolang het maar de mogelijkheid biedt om met elkaar in gesprek te komen. Er is een gespreksleider aanwezig die eventueel een korte inleiding geeft en daarna maken de deelnemers de middag met elkaar. We hebben een prachtige tafel in de geheel vernieuwde bibliotheek waar we met zijn allen aan kunnen zitten, drinken, praten, lachen, verbinding kunnen ervaren.

Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Aan het eind van de middag geeft de bezoekersteller 98 aan, heeft iedereen stoom afgeblazen en is de PR voor ‘ een boekje open’ in gang gezet.

Om half zes trek ik tevreden de deur achter me dicht. Oh ja, en eh … de muts hoeft niet op, de sjaal niet om en de winterjas eigenlijk niet aan … ik ben volledig opgewarmd.


De Uitvoering

Inmiddels is de eerste bijeenkomst van Boekje Open geweest. Even een terugblik?
      De gespreksleider opent de middag met een gedicht van Willem Wilmink ‘ de trein.’ Voor één van de deelnemers een mooie insteek om te vertellen over een treinreis naar Amsterdam om een filosofiedag bij te wonen.
      Streekgeschiedenis. Rijke herenboeren op de klei in Bellingwolde en de arbeiders op het zand in buurdorp Vriescheloo. De import van bewoners uit het westen van Nederland. Hoe mixt dat met elkaar? Heeft dat z’n weerslag op de samenstelling van voetbalteams en plattelandsvrouwen-verenigingen?

 

De eigenaar van het plaatselijke tankstation schuift ook aan, hij vertelt over zijn werk en waarom hij zijn ‘Winkel van SInkel’ is begonnen. Om de krimp tegen te gaan - ook een mooie filosofische gedachte. En het werkt, ben je op zondag aan het klussen en mis je een speciaal boutje? Is je tandpasta op? Heeft je tuinslang een lek? Zoek je Lego voor je kind? Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het in de winkel van Jan.

U begrijpt, er is voldoende gespreksstof aanwezig. Als ik een lachsalvo hoor ontsnappen, verheug ik me op de volgende keer.

 

Klik HIER voor alle biebverhalen