Jouk; 25 jaar vrijwillig medewerker

 (Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Op 1 januari 1994 liep ze de bieb binnen. Een vrouw met een lange zwarte vlecht tot op haar billen. De toenmalige bibliothecaresse ontwaarde in deze jongedame een mooie aanwinst en dat was goed geschoten. Inmiddels werkt ze 25 jaar in onze bibliotheek. Jouk is haar naam.
      Jouk is van het avontuurlijke slag. Ze werkte in de 70- en 80-er jaren van de vorige eeuw  als assistent-manager van een artiestenbureau, bij een architectenbureau en de Slavenburgse Bank. De sappigste verhalen kan ze vertellen over Thijs van Leer en Jan Akkerman. Heeft een heel eigen kijk op de wereld, open, ontvankelijk, met een brede interesse in kunst en cultuur. Ze is lid van de Leeskring en werkt ook als vrijwilliger in het plaatselijk museum ‘De Olde Wolden.’

Vraag haar een tentoonstelling te maken voor de Kookboekenweek, de Poëzieweek of Nederland Leest en ze tovert werkelijk iets prachtigs voor elkaar. Compleet met bijpassende attributen, die ze meeneemt van thuis.
      Vijf bibliothecaressen heeft ze het hoofd geboden en ooit gedacht er zelf één te worden. Het is er niet van gekomen.

Symbool

Het gaat hier om de nimmer aflatende inzet en betrokkenheid van Jouk bij onze bibliotheek. Ze beheerst het werk tot in de puntjes. Heel prettig voor mij, want dan kan ik met een gerust hart op vakantie! Dan verdien je een standbeeld, want ik ben heel lief zeggen ze, maar ook gepast veeleisend. Jouk staat symbool voor ons team. Van je af praten, delen, lachen en huilen, samenwerken, doorzetten, afleiden. Mens zijn.

Ik deed navraag bij onze service-organisatie, ‘geeft het hoofdkantoor nog steeds een zilveren broche cadeau bij een 25-jarig jubileum?’ ‘Of een andere blijk van waardering?’ Het antwoord was: ‘nee, maar je mag wel een cake kopen voor bij de koffie.’
      Sprakeloos zat ik aan de andere kant van de e-mail……, dacht nog ‘eentje van zilver dan.’

Ja - dit is 2019….

 

Jubilarisstoel

Wij zijn niet voor één gat te vangen en zetten Jouk in het zonnetje. Zij bakte een taart, ik bestelde een boeket bloemen bij onze huisleverancier en lichtte de plaatselijke pers in. Aangezien fotograferen mijn hobby is kon ik een greep doen uit mijn Bellingwolde archief om een digitaal fotoboek voor de jubilaris te maken - van de afgelopen 5 jaar…..
       Een blijk van waardering namens het gehele cluppie.

Onze stoel had er weer een functie bij - de jubilaris-stoel!

 Zie ook:Dit artikel van R.T.V. Westerwolde

 

 Klik HIER voor alle biebverhalen