Teambuilding

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

In de provincie Groningen werkt de bibliotheekorganisatie met 900 vrijwilligers en 160 vaste krachten.
      Als ik het zo neerschrijf schrik ik daar wel een beetje van, wat een verhouding. Tegelijkertijd zou je kunnen zeggen, wat een inzet en betrokkenheid van onbetaalde krachten. Ik ga er verder niet op in, want dan belanden we bij de politiek en daar wil ik het helemaal niet over hebben.

Mensen die vrijwilligerswerk doen, noemt men vrijwilligers. Ik vind dit woord gezien de veelheid aan taken, die mijn vrijwilligers uitvoeren de lading niet dekken. Ze verwerken de expeditie, reserveringen, en tijdschriften. Schrijven nieuwe leden in, leiden ze rond en adviseren. Ruimen boeken in de kasten. Ze verwennen mij met thee en koffie om even gezellig met ze bij te praten. Teambuilding noemen ze dat, de schatten.
      Zo bedacht ik de term vrijwillige medewerkers, want dat zijn ze - medewerkers - en ook nog vrijwillig. Die van mij verdienen stuk voor stuk een lintje, ik kan altijd op ze rekenen. Behalve als ze er met hun campers op uit trekken. Dan ben ik ze zo maar 6 weken kwijt. Of ze gaan op hun kleinkinderen passen, die een paar duizend kilometer verderop wonen omdat hun ouders zijn geëmigreerd naar Canada of Israël. De thuisclub is dan zo flexibel om met plezier dubbele diensten te draaien, let wel: vrijwillig. Ik hoef me daar niet in te mengen, ze regelen alles zelf.

      Zonder iemand tekort te doen, licht ik er alvast een pareltje uit.

Vrijwillig medewerker plus

Martine is 12,5 jaar vrijwillig medewerker van onze bibliotheek. Zij gaat één keer per jaar een maand naar Lanzarote, pffff - dat valt mee. Martine is vrijwillig medewerker plus. Sinds 5 jaar schrijft ze ook nog in het maandelijkse huis-aan-huis blad ‘De Bellingwedder’ boekentips voor liefhebbers.
      Zelf is ze een ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Deinst niet terug voor een boek met 500 pagina’s. Wij hebben in één van onze boekenkasten een speciaal plekje gereserveerd voor deze leestips en de bijbehorende boeken. Er zijn klanten die deze tips uitknippen, in hun notitieboekje plakken en ons bonbons komen brengen als dank voor deze service. Hier bedanken wij Martine natuurlijk weer voor!


Bibliotheek Nieuws

met Leestips van Martine

 
Armando Lucas Correa: Het Duitse meisje (2018/343 pag.)

In 2014 ontvangt Anna Rosen, wonend in New York, voor haar twaalfde verjaardag een pakketje van haar oudtante Hannah uit Havana, Cuba. Anna heeft altijd willen weten wie haar vader was en waar diens familie vandaan kwam, maar haar moeder wist hier nauwelijks iets over te vertellen. N.a.v. het pakketje reizen moeder en dochter naar Havana om de waarheid te achterhalen over het mysterieuze en tragische verleden. De roman vertelt het verhaal van Hannah Rosenthal, die tot 1939 een luxueus leventje leidde in Duitsland, maar halsoverkop moest vluchten en daarbij ook haar grote liefde op moest geven, en het verhaal van Anna die zich van kinds af aan een outsider heeft gevoeld zonder wortels. Pakkend geschreven en gebaseerd op de waargebeurde problematische overtocht van de oceaanstomer SS St.Louis vanuit Hamburg richting Cuba.


Sarah Lark: De tijd van de vuurbloemen (2018/709 pag.)

Na haar laatste roman schreef ik dat ik misschien wat Sarah Lark–moe was, maar ik ben weer helemaal opgeveerd!. Voor mij is ze helemaal terug. Dit is het eerste deel van een trilogie die zich weer afspeelt in de 19e eeuw in Nieuw-Zeeland. Liefde, leed, haat en lust, hoop en uitzicht op een nieuw begin met uiteraard de kenmerkende verwevenheid met de Maori cultuur. Prachtig en spannend tot het einde. Ik zie uit naar het vervolg. Ik vertel verder niets over het inhoudelijke verhaal; lees het gewoon en laat u meeslepen.


Margaret Atwood: Het verhaal van de dienstmaagd (2017/329 pag.)

Heruitgave n.a.v. de populaire TV-serie The handmaid’s tale. De oorspronkelijke uitgave van deze SF-roman dateert uit 1987, maar staat weer volop in de belangstelling omdat het gegeven beangstigend de werkelijkheid in diverse hedendaagse samenlevingen benadert. Een link is gauw gelegd naar IS, Turkije, Iran, Afghanistan v.w.b. religieuze overmacht, maar ook naar de opkomst van ultra rechts in westerse landen, zoals Polen, Hongarije, Oostenrijk, Italië en Amerika. Favoriet boek van Barack Obama. Het verhaal gaat over de ervaringen van een moderne jonge Amerikaanse vrouw en moeder in de 22ste eeuw als godsdienstfanaten aan de macht zijn in de VS na moord op de president en talloze congresleden. De samenleving wordt gebaseerd op de bijbel, hiërarchisch met zware straffen (een christelijke sharia). De dienstmaagden zijn jonge, gezonde en mooie vrouwen die worden opgeleid als draagmoeder (wandelende baarmoeders), geen contacten mogen onderhouden en na 2 of 3 baby’s worden afgedankt. Bijzonder boeiend en beeldend geschreven.


Min Jin Lee: Pachinko (2018/506 pag.)

Een levendige, meeslepende familiegeschiedenis die zich afspeelt tussen 1932 en 1989.

De bezetting van Korea door Japan, daarna WOII en emigratie van veel Koreanen naar Japan, hoe vreemd dat ook klinkt. Zelfs de volgende generaties Koreanen die in Japan geboren worden krijgen niet de Japanse nationaliteit en worden met de nek aangekeken, al zijn ze nog zo rijk en al hebben ze in Amerika gestudeerd. Een prachtige roman over cultuurverschillen, liefde die overwint en liefde die gedoemd is te verliezen.

 

Peter Zantingh: Na Mattias (2018/200 pag.)

Boeiende, integere, aangrijpende hedendaagse liefdes(levens)roman. Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug; zij bleven achter. Aan de hand van herinneringen van 8 personen leren we Mattias kennen en wat hij heeft betekend in het leven van zijn achterblijvers. Het begint met zijn levenspartner Amber, die per ongeluk een boek omstoot waardoor de bladwijzer eruit valt. Nu zal ze nooit te weten komen tot waar hij heeft gelezen. Dit boek grijpt je gelijk bij de strot.

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.


Verhalen uit de dorpsbieb 1: De leukste baan ter wereld

Verhalen uit de dorpsbieb 2: Zomaar een werkdag

Verhalen uit de dorpsbieb 3: Teambuilding