NOGMAALS BEAU BASSIN MAURITIUS

 Ruim een jaar geleden plaatste ik onder Reizen 52 een stukje over een Joodse begraafplaats op het eiland Mauritius in de Indische Oceaan. Er lagen 126 mensen begraven, die allen waren overleden in de Tweede Wereldoorlog. Een zeer onbekend grof schandaal. Eind december 1940 arriveren twee Nederlandse schepen na een tocht vol ontberingen bij het eiland. Aan boord 1670 Joden uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjecho-Slowakije. Het waren vluchtelingen, die door mandaathouder Engeland eerder de toegang tot Palestina ontzegd waren.

Mijn vriend Henk Weltevreden ( Te Gast 17) was vorige maand op Mauritius. Omdat hij mijn stukje gelezen had bracht hij een bezoek aan de begraafplaats en maakte foto’s.


 

 

Blessed be the true judge


Dit is de ingang met daarop het opschrift Blessed be the true Judge (Baroech dajaan emet), wat het best vertaald kan worden als ‘Gezegend zij de ware rechter‘.

Hieronder een foto die ik in 1996 maakte. We zien dat er toen nog geen blauwe borden bij de ingang waren…..

 

 


Jood uit Litouwen


Op één van die borden wordt Isia Birger geëerd door de South-African Jewish Board. Een Jood uit Litouwen die zich in 1937 op Mauritius vestigde en zich tijdens en na de oorlog verdienstelijk maakte voor de instandhouding en het onderhoud van het kerkhof.


Nieuwe 'medewerker'

Dit is de Jezuiet Fr. Jean Maurice Labour, vicaire generale; de vice-bisschop van Mauritius, die waarschijnlijk tot zijn genoegen ziet dat de begraafplaats nog steeds zeer goed onderhouden is.