'Professionele' doping

Morgen begint de 96ste Ronde van Frankrijk. En het is meteen raak ook.
      Een tijdrit van 15 kilometer in Monaco over een groot deel van het Formule 1-circuit. Op dit traject bevindt zich een klim van 7.2 kilometer met een stijgingspercentage van vaak meer dan 10%.
      Een verschrikkelijke rit waarbij de kanshebbers direct naar voren zullen komen: Alberto Contador, Dennis Mentsjov, Carlos Sastre, Cadel Evans, Andy Schleck. Misschien ook Lance Armstrong.

Rijden deze renners puur?
      Nee!

Liegen of niet liegen  

Kohl:
      ’Ik had kunnen terugkeren. Twee jaar lang had ik perfect kunnen dopen, 20 liter bloed had ik kunnen opslaan en dan was ik teruggeweest. Het had makkelijk gekund. Ik had de keuze: liegen of niet’.

Volgens Kohl is het onmogelijk om in het wielrennen aan de top te staan zonder doping.
      ‘Als je wilt meedoen, als je dezelfde kansen wilt hebben als andere renners moet je liegen. Liegen hoort erbij, net als eten, slapen en drinken. Je moet je anders voordoen dan je bent, als je prof wilt zijn‘.

Daarna spreekt hij vrijuit over de verschillende middelen, Epo en epo-varianten als nesp, aranesp en cera. Over groeihormonen. Cortisone injecties en bloedtransfusies met eigen bloed. ('Daar kun je namelijk niet positief op testen') 
      Over bezoekjes aan laboratoria en in doping gespecialiseerde artsen. Over andere sporters;-niet alleen wielrenners, maar ook atleten, roeiers en zwemmers.

Angst om betrapt te worden had hij eigenlijk nooit.
      ‘Je kunt altijd doping nemen, want je gebruikt spullen die de controleurs niet kunnen vinden. Er was veel te koop dat ze niet konden vinden. Nu is er weer nieuw spul. Ik voelde me veilig. Ik ben ongeveer 200 keer getest. Ik had zeker honderd keer positief moeten zijn, maar ik was het maar één keer‘.

De vangst van Thomas Dekker is geheel in overeenstemming met de woorden van Kohl. Dekker testte in 2007 negatief.
      Maar omdat er toch wat vermoedens waren, werd hetzelfde bloedmonster opnieuw onderzocht. En met nieuwe methodes werd bewezen dat Dekker wel degelijk positief was. Ook de hevige ontkenningen van Dekker zijn in overeenstemming met de opmerkingen van Kohl.
      Hij is uitgesloten voor de tour en kan het volgens mij verder wel vergeten.


Lekker kijken  


Morgen begint het dus allemaal. Ik zal geboeid aan de buis zitten. Kijken naar mannen die vrijwel zeker onder de dope zitten.
      Mij maakt het niet uit, want als ze allemaal slikken & spuiten wint uiteindelijk toch de sterkste.
      Het wordt Contador of Mentsjov. Contador won alle grote rondes (Italië , Spanje en Frankrijk); Mentsjov Italië en Spanje.

En de Nederlanders?

Robert Gesink moet Mentsjov in de bergen helpen. Hij kan bij de eerste tien rijden.  
      Hoewel:
Mentsjov zou ook klant geweest zijn bij de Weense bloedbank Humanplasma. Als hij  betrapt wordt, trekt -denk ik- de Rabobank zich helemaal terug uit het wielrennen.  
      Ze kunnen zoiets er niet meer bij hebben. Bernhard Kohl slikte namelijk al toen hij nog in de jeugdopleidingsploeg van Rabo zat. En het echec met Michael Rasmussen zijn ze natuurlijk ook niet vergeten.  En waarom hebben ze Thomas Dekker zomaar laten weggaan?
      Laurens ten Dam kan bij de eerste veertig eindigen. 
Onze sprinter Kenny van Hummel van Skil-Shimano zou wel eens een etappe kunnen winnen.

We gaan het allemaal druk volgen. De journalisten ook.
       Zij weten natuurlijk bijna alles van die doping. Maar met Bernard Kohl weten zij ook:
      ’Als je professioneel aan doping doet, test je goed’.