Van Guus van Bladel (Te Gast 30) kreeg ik deze toch vrij opmerkelijke bijdrage

MEDISCHE TOERISTEN IN MALEISIË.


Op verzoek van de National Chambers of Commerce and Industry Malaysia (Nationale Kamer van Koophandel) wordt in Maleisië een Health Tourism Promotion Council
opgericht om de 1 MILJARD RINGIT sector van het medische toerisme te stimuleren.
      Naast Thailand en Singapore, die reeds naam hebben gemaakt op dit gebied, wil nu ook Maleisië zich meer en meer als een land voor medische toeristen gaan profileren. De minister van Gezondheid en de minister van Toerisme gaan samenwerken om het medisch toerisme te bevorderen.
      In vier jaar tijd zijn de inkomsten door medische toeristen overigens al drie keer zo groot geworden.

In 2008 kwamen meer dan 350.000 medische toeristen naar Maleisië en dit aantal is groeiende. Uit een onderzoek naar de herkomst van deze toeristen blijkt dat 72% uit Indonesië komt, 10% uit Singapore, 5% uit Japan en 3% uit Europa.

Totaal kwamen tot dusver ca. 70.000 medische toeristen naar MELAKA, waarvan 50.000 naar het Mahkota Medical Centre.

Penang (Indonesische patiënten), Melaka (Indonesische patiënten) en Johor Bahru (Singaporese patiënten) waren de meest favoriete bestemmingen.

Men denkt voor 2009, ondanks de economische crisis, een groei van 20% - 25% te hebben. STARMETRO van 9 januari 2009 schrijft zelfs over een toename van 28%.
     Men heeft de plannen gereedliggen om de medische toeristenmarkt uit te breiden met Vietnam, Cambodja, landen in het Midden Oosten en niet te vergeten Canada en the USA.

De ervaring heeft geleerd dat een medische toerist in Maleisië per dag US$ 362,-- uitgeeft tegen een gewone toerist US$ 144,--. Men weet uit een onderzoek ook dat de medische toeristen in Maleisië op de eerste plaats bijstand zoeken voor ziekten en niet zozeer voor esthetische doeleinden.

De ziekenhuizen in de grote steden van Maleisië hebben het nieuwste medische materiaal aangeschaft en hun specialisten zijn voornamelijk in Engeland, Australië en USA opgeleid.
      Er zijn momenteel 210 privé ziekenhuizen met 10.000 bedden waarvan er zich 35 hebben ingesteld om de toeristische patiënten te ontvangen. (o.a. Mahkota Medical Centre + twee andere ziekenhuizen in Melaka).

De President van FOMCA (Federation of Malaysian Consumers Association) Datuk Maramuthu Nadason schrijft in een ingezonden brief in THE STAR van 11 juni 2009 o.a. dat volgens hem het medisch toerisme niet goed is voor de lokale bevolking. FOMCA is zeer bezorgd over de huidige ontwikkelingen van gezondheidszorg-toerisme en wij zien dit meer als een overheidsmiddel voor extra inkomsten dan als een vorm van gezondheidszorg. liet hij weten.