Een vertrouwelijk memorandum

Heinrich Himmler was de architect van de genocide op 6 miljoen Europese joden. Dat wordt vrij algemeen aangenomen. Maar dat hij in het voorjaar van 1940 in een vertrouwelijk memorandum aan Hitler voorstelde om het joodse vraagstuk op te lossen door alle joden naar de toenmalige Franse kolonie Madagascar in de Indische Oceaan te verbannen, is veel minder bekend.

ROOKGORDIJN OF ECHT?
 
Het Madagascarplan komt in veel studies van de tweede wereldoorlog zijdelings ter sprake. Veel historici beschouwen het als een rookgordijn. Hitler zou namelijk niet bezig zijn geweest met verbanning van de Europese joden, maar met hun vernietiging.
De Nederlandse historicus prof. Dr. Hans Jansen -vooral niet verwarren met de PVV-Arabist onder dezelfde naam- schreef er in 1996 een doorwrocht boek over. Hij deed dat in opdracht van de Stichting Wiesenthal-Fonds.
      Hans Jansen komt in zijn boek tot de conclusie dat het Madagascarplan wel degelijk zeer serieus is geweest.
De verwarring onder historici werd in 1991 verwoord door de Amerikaanse historicus Richard Breitman. Hij schrijft:
‘Wetenschappers hebben in de voorafgaande jaren gedebatteerd over de vraag of het Nazi-regime het plan van massale verscheping van de joden van Europa naar Afrika wel ooit serieus heeft genomen. Als Hitler al had besloten het hele jodendom uit te roeien, waarom liet hij dan nog een plan uitwerken om hen helemaal naar Afrika af te voeren?

Na de overwinning!  

Hans Jansen weerspreekt in zijn boek de stelling van veel historici, dat de verbanning tijdens de oorlog niet mogelijk zou zijn. Volgens hem was het namelijk de bedoeling, dat de joden pas verbannen zouden worden als Duitsland de oorlog had gewonnen en Madagascar van de Fransen zou hebben overgenomen.
      Met instemming citeert hij De Zwitserse historicus Philippe Burrin:
Tensotte Simon Wiesenthal:

(Eerder geplaatst januari 2009)