Palestine: de stemming in de wereld

 

De verkiezingen afgelopen week in de Verenigde Naties over het waarnemerschap van Palestina gaven een leerzaam en interessant beeld van de politieke verhoudingen in de wereld.
      Er waren nog maar negen landen tegen en er waren 41 onthoudingen.
De rest van de in totaal 192 landen stemde voor. Tenminste: met uitzondering van vijf landen die helemaal niet bij de stemming aanwezig waren.

 

 

In groen de voorstemmers. Rood: tegen. Geel: Onthouding. Blauw: Niet aanwezig


Wie stemden tegen?

Israël natuurlijk, want daar is Netanyahu premier (’’Dit is lasterlijk en giftig‘’).
       De Verenigde Staten natuurlijk, want daar is de Joodse lobby te belangrijk om te negeren.
Canada als trouwe bondgenoot van de V.S.
     
Slechts één Europees land: Tsjechië.
En dan nog een paar landen en landjes, die gezwicht zijn voor de druk van de V.S.: Marshall Eilanden, Micronesië , Nauru, Palau en Panama.


Wie onthielden zich van stemming?

Dat waren 41 landen.

Albanië, Andorra, Australië, Bahama’s, Barbados, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kameroen, Colombia, Kongo, Kroatië, Estland, Fiji, Duitsland, Guatemala, Haiti, Hongarije, Zuid-Korea, Letland, Litouwen, Macedonië, Malawi, Moldavië, Monaco, Mongolië, Montenegro, Nederland, Papua Nieuw Guinea, Paraquay, Polen, Roemenië, Rwanda, Samoa, San Marino, Singapore, Slowakije, Slovenië, Togo, Trinidad & Tobago, Groot Brittannië en Vanuatu.

Nederland dus nog maar in het West-Europees gezelschap van Duitsland, Groot Brittannië, Andorra, Monaco en San Marino, omdat landen als bijvoorbeeld België, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, Finland en Denemarken steeds meer tot bezinning komen en keurig voor stemden.


Wie kwamen niet opdagen?

Dat waren vijf landen, die toch gewoon lid van de V.N. zijn:
     
Equatoriaal Guinee, Kiribati, Liberia, Madagascar en Ukraïne.