CHINEES NIEUWJAAR.

Ik ontving dit stukje van Guus van Bladel (Te gast 30 ).
      Hij woont in Maleisië.
Vandaag begint Het Jaar van de Draak.

 

HET ONTSTAAN VAN DE CHINESE JAARTELLING.

 

Men weet niet hoe lang de mensheid het zonder een jaartelling heeft moeten doen. Het verhaal gaat dat Boeddha op een dag alle dieren op de wereld uitnodigde om voor zijn troon te verschijnen. Tot zijn ongenoegen hadden slechts 12 verschillende dieren aan die uitnodiging gehoor gegeven. Het eerste dier was een rat. Daarna kwamen achtereenvolgens een os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en als laatste een varken. Als dank besloot Boeddha de 12 maanperioden naar deze dieren te noemen en bovendien zouden de mensen, geboren in een van DIE perioden een aspect van het dier dat met die periode te maken had, meekrijgen. Iedere maanperiode noemde Boeddha toen een maand en de 12 maanperioden tezamen noemde hij een jaar: de eerste jaartelling was een feit geworden. Astrologen uit die tijd begonnen meteen met de studie van “het jaar” en ontdekten dat er na ieder jaar 5 keer een klein verschil plaats vond zodat pas na 60 jaar eenzelfde jaar van 60 jr. geleden begon. Men gaf aan die mutaties de volgende namen: water, vuur, aarde, hout en metaal.

De Chinezen staan erom bekend dat ze zoveel mogelijk nieuwe wetenschappelijke ervaringen en ontdekkingen willen opschrijven. Toen de Chinese jaartelling met de nieuwe visie van de 5 elementen op schrift gesteld was, kreeg de sterrengordel met de 12 sterrenbeelden de naam ZODIAC (Dierenriem). De Chinese Jaartelling die uit deze nieuwe visie te voorschijn kwam werd de Chinese Almanak genoemd. Men bepaalde ook dat het nieuwe Chinese jaar zou beginnen met de eerste volle maan, wanneer de zon in het sterrenbeeld Aquarius staat. Dit is het geval in de periode tussen 21 januari tot 19 februari.


DE CHINESE KALENDER.

Historisch is bewezen dat reeds 5000 jaar geleden (ca. 3000 BC.) de Chinezen een kalender hadden die door de boeren in alle rijstproducerende gebieden van die tijd t.w. het huidige China, India, Indonesië, Japan, Korea, Nepal en Thailand werd gebruikt. Deze Chinese Kalender werd niet voor niets “De Boeren Kalender” genoemd want de kalender was een goede hulp voor de boeren wanneer ze moesten zaaien en konden oogsten.

Volgens de mythologische overleveringen zou in 2254 BC de Chinese keizer Yaoh alle astrologen en wiskundigen bijeen hebben gebracht om van de “Boeren Kalender” een kalender voor alle burgers te maken. In wezen is dus in het jaar 2254 BC de huidige Chinese Kalender geboren en is die kalender met dat systeem nog steeds in grote delen van Azië in gebruik. De Chinese kalender is gebaseerd op de stand van de maan gedurende een bepaalde periode. De traditionele Chinezen zien geen verschil tussen mythologische verhalen en historische gebeurtenissen. Zodoende bestaan er ook andere versies van het ontstaan van de Chinese Kalender.

 

GEBRUIKEN TIJDENS CHINEES NIEUWJAAR.


De kleur rood zou een magische kracht hebben tegen de duivel. Men wordt aangeraden tijdens Chinees Nieuwjaar iets roods te dragen, al is het maar een onderbroek. Deze magische kracht van de kleur rood doen veel Chinese bruidjes voor een rode bruidsjurk kiezen. Gebruik vooral de kleur rood om het huis op te sieren.

Tijdens Chinees Nieuwjaar ziet men over de hele wereld een soort explosie van oude en nieuwe culturele gebruiken zoals de leeuwendansen, de drakendansen en het jaarlijkse vuurwerk. Met het knallen van het vuurwerk tracht men de duivel te verdrijven.

Ronde, rood of oranje gekleurde vruchten, zoals sinaasappels en mandarijnen, worden tijdens Chinees Nieuwjaar aan familie, vrienden en zakenrelaties geschonken. Het is de gewoonte met Chinees Nieuwjaar 2 of 4 sinaasappels of mandarijnen weg te geven. Men krijgt zelf gedurende deze periode ook 2 of 4 van deze vruchten aangeboden. Het is normaal om eventueel de gekregen vruchten door te geven aan anderen. Denk er aan om NOOIT op de eerste dag van Chinees Nieuwjaar deze sinaasappelen of mandarijnen op te peuzelen. Je kunt ze pas op de 2e dag eten.

Een rood bloeiende potplant is een mooi cadeau om met Chinees Nieuwjaar te geven. Geef NOOIT snijbloemen. Die geeft men bij begrafenissen. Bloemen in het algemeen en rode bloemen in het bijzonder symboliseren geluk en voorspoed. Het is sinds enige jaren ook toegestaan rode, papieren kunstbloemen te geven.

“Wilgenkatjes” zijn vooral gezocht om langdurig in vazen het huis te sieren. Ze zijn het symbool van het einde van de winter, het einde van een moeilijke tijd.

Als men met Chinees Nieuwjaar iemand geld wil geven, gebruik dan daarvoor de rode zakjes, ANG POH genoemd. Het bedrag van een Ang Poh moet een even getal zijn. Een veel gebruikt bedrag is 8, 88 of 888 etc. omdat het getal 8 een geluksgetal is. Het idée van het geven van een Ang Poh en sinaasappels is medeleven.

Vele Chinezen schaffen in het nieuwe jaar de Chinese Almanak aan. Deze almanak is inmiddels een soort Chinese bijbel geworden.