KASSENCOMPLEX 


EEN ZETBAASJE  

De provincie heeft het rustig voorbereid. Jan Heijkoop (CDA) werd tot waarnemend burgemeester van Oostflakkee benoemd. Hij bleek alleen maar aangesteld om dit plan erdoor te krijgen.
      Heijkoop was eerder in dienst van LTO en werkte mee aan de totstandkoming van een groot kassengebied in de Zuidplaspolder. Tijdens zijn nieuwjaarspraatje kwam hij er mee aanzetten. Volkomen onverwacht. Op 8 maart volgde een voorlichtingsavond waarbij duidelijk werd dat het om 400 ha. zou gaan met 100 ha. infrastructuur.
      Argument: Goed voor de werkgelegenheid allemaal en een economische stimulans voor het gebied. Dat terwijl bijvoorbeeld in het Westland de meeste werknemers uit Oost Europa komen, voor lage lonen werken en voor veel te hoge huurprijzen in vaak slechte panden op elkaar zijn gepropt.


RECREATIE

Oostflakkee is groot in oppervlak, maar heeft nauwelijks meer dan tienduizend inwoners. Een aantal van hen is boer. Veel mensen werken in de Randstad, vaak in het Rotterdams havengebied.
      Er is recreatie in de gemeente want het ligt in het noorden aan het Haringvliet, in het zuiden aan Krammer en Volkerak en het oosten komt uit op het Hellegatsplein. (Drierivierenpunt Hollandsch Diep, Haringvliet en Volkerak). Het kent drie kernen met jachthavens: Ooltgensplaat, Oude-Tonge en Den Bommel. Karakteristieke dorpen met Voorstraten en Kerkringen.
      Voorts is er de katholieke enclave Achthuizen en zijn er de buurtschappen Langstraat en Zuidzijde.