Geen condooms; geen sigaretten

(Door Rolf Weijburg)

Omdat Vaticaanstad zo klein is, zo weinig inwoners heeft en zo anders is, zijn dingen die in andere landen heel normaal zijn, in Vaticaanstad een bijzonderheid. Zo zijn er op internet bijvoorbeeld talloze filmpjes te vinden van het interieur van de enige supermarkt van het land, de Supermercado Vaticano, iets wat u van uw lokale AH niet snel zult tegenkomen.

Supermarkt

We zien schappen vol pastasoorten, een goed gevulde slagerij, mooi uitgestalde vis en vers fruit en groente. En een hele gang vol drank variërend van een gewoon biertje tot de duurste flessen cognac, champagne en wijn. Voor condooms kunt u er niet terecht en sinds kort mogen er ook geen sigaretten meer verkocht worden. Wel sigaren.
      Omdat er in Vaticaanstad geen btw wordt geheven (overigens ook geen inkomsten- en invoerbelasting) zijn de producten er een stuk goedkoper dan in het omringende Italië.
      Het winkelend publiek bestaat hoofdzakelijk uit geestelijken en ambtenaren, zowel Vaticaanse ingezetenen als Italianen en andere nationaliteiten, maar wel allemaal met een speciaal pasje op zak, dat je kunt aanvragen als je woont of werkt in het Vaticaan. Zonder die pas kom je er niet in.


Benzine

Hetzelfde geldt voor Vaticaanstad’s enige benzinestation, want die is er ook, net ten zuiden van de Sint Pieter basiliek.
      Heeft u een speciale pas? Dan kunt u er goedkoop tanken.
De rijen zijn vaak aanzienlijk. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u de Paus daar zelf achter het stuur in de rij ziet staan, moet het mogelijk zijn om er zijn witte Renaultje 4 uit 1984 - kenteken SCV 1, rode letters op een witte achtergrond- te spotten.

      Om toch niet al te werelds over te komen, staat er geen grote merknaam op het benzinestation.


Post

Een ander in de meeste landen heel gewoon instituut is het postkantoor. Het postkantoor gevestigd in het kleinste land ter wereld is echter het drukste postkantoor ter wereld.
      Vanwege de enorme hoeveelheden toeristen die dagelijks kaartjes verzenden met de fraaie Vaticaanse postzegels, én de vele Romeinen die hun post liever toevertrouwen aan de Vaticaanse dan aan de Italiaanse posterijen, werden er volgens de Postal Statistics van de UPU in 2004 bijna 10000 (!) brieven en kaarten per hoofd van de bevolking verstuurd.
      In Nederland was dat in datzelfde jaar 0,1 brief of kaart … Ondanks de wereldwijd dalende postvolumes is het procentuele verschil vandaag de dag waarschijnlijk niet anders.


Tennis

Priesters, bisschoppen en kardinalen worden niet zo gauw geassocieerd met sportieve bezigheden. Vaticaan en sport lijkt dan ook een weinig voor de hand liggende combinatie.
      Daarom vond ik het opvallend toen ik op een fraaie 3d-kaart van het Vaticaan twee tennisbanen bovenop het Michelangelo bastion aan de noordoostgrens van het land vond.

      Niks bijzonders in andere landen, maar opvallend in het Vaticaan.
Sinds Paus Franciscus de scepter zwaait over het kleinste land ter wereld, is sport, en vooral voetbal, er flink op de kaart gezet. Er zijn tegenwoordig maar liefst 8 amateur voetbalclubs én een nationaal heren- én een nationaal damesteam in Vaticaanstad.
      Het land organiseert zelfs een eigen “wereldkampioenschap”, een jaarlijkse competitie waarin sinds 2007 16 teams - samengesteld uit een bont internationaal (meer dan 60 nationaliteiten)  gezelschap van priesters en seminaristen uit Rome en Vaticaanstad -, strijden om de Clericus Cup. De laatste competitie in 2019 werd (voor de vierde keer ) gewonnen door de Afrikaanse seminaristen van het Collegio Urbano, “The Lions of Africa”.


Lions

Vaticaanstad is geen lid van de FIFA, maar het nationale team speelt regelmatig vriendschappelijke internationale wedstrijden. Opvallend vaak tegen Monaco, het op Vaticaanstad na kleinste land ter wereld, waarbij helaas moet worden aangetekend dat geen van de gespeelde wedstrijden ooit door Vaticaanstad is gewonnen.
       Overigens is het Vaticaan te klein voor een voetbalveld en worden wedstrijden en trainingen gehouden in het Campo Cardinale Francis Joseph Spellman in Rome.


Schuurhuis

Nieuw in het heilige sportieve spectrum, is de wielersport. Sinds 2021 is Vaticaanstad lid van de internationale wielrenunie UCI en de nationale wielerploeg Athletica Vaticana werd vorig jaar voor het eerst vertegenwoordigd op het WK wielrennen in Australië.
      Omdat hij getrouwd is met de Australische Ambassadrice in Vaticaanstad, was het de Nederlander Rien Schuurhuis die bij het WK mocht uitkomen onder Vaticaanse vlag.
      Helaas reed de “Wielrenner van de Paus” de race niet uit.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------