Najaar 2009

GLAGOLITISCH ALFABET

 

Eettentje aan de Boulevard

Kijk eens naar deze letters. Ken u dit alfabet?
      Het lijkt een beetje op Grieks en lijkt ook verwantschap te hebben met het Cyrillisch schrift. 
Ik fotografeerde dit opschrift vorig jaar oktober in het plaatsje Baska op het Kroatische eiland Krk (Reportages 18).
      Het stond op een eettentje aan de boulevard.
      De zaak was gesloten, zodat ik het niet aan de eigenaar kon vragen. Een paar Kroaten die ik aanschoot begrepen mij niet, omdat zij geen Duits of Engels verstonden.

Ik ben wat gaan zoeken en heb het gevonden. Dit is Glagolitisch, het oudste Slavische alfabet. Ontworpen rond 862-863 door de monniken Constantijn de Filosoof en Methodius. 
      Het schrift werd al vrij snel verdrongen door het Cyrillisch en Latijns alfabet. Alleen in het noorden van Kroatië werd het tot in het begin van de twintigste eeuw nog gebruikt.
      Het oudste bewaarde Glagolitische schrift is het zogeheten Baska Tablet. Vandaar dat de eigenaar van het eettentje deze letters heeft aangebracht. Aan de hand van onderstaand alfabet is vrij eenvoudig te herleiden wat er staat, NAMELIJK:

                                         
                              BISTRO BASKA
.

 


 

Baska Tablet

Het onderstaande stenen Baskatablet (twee bij één meter) dateert uit ongeveer 1100 en wordt bewaard in het Kroatisch Instituut voor Kunst en Wetenschap in Zagreb.
      Het werd half negentiende eeuw gevonden in de St. Lucykerk nabij Baska. In de tekst wordt duidelijk gemaakt dat koning Zvonimir van Kroatië een stuk land schenkt aan de Benedictijnen.