Onverdooflijk!

(Door Els Smit, journalist te Rotterdam)

Hoorde deze week in het nieuws van Radio Classic NL dat de boswachters op de Wadden een extra oogje in het zeil gaan houden.
     
Nou, dan weet je het wel.
Er is op de Wadden vast veel mis.
     Net zo goed als in de rest van het land.

Gelukkig wist een Tweede Kamerlid recentelijk: ‘Het is hoog tijd dat hier eens gauw een onvertogen woord over wordt gezegd.’

‘Ik Lijd,’ zei tekstdichter en componist Jelle de Vries (maker van onder meer de radioseries ‘Loeren aan de Hor’ en ‘Klatergoud’ met rasartiesten zoals Jenny Arean, Tonny Huurdeman en Ton van Duinhoven) begin jaren 80 tegen me in een interview. Hij was een taalpurist, tevens perfectionist en hij kon het niet uitstaan dat op radio en televisie zo slordig met de Nederlandse taal werd omgesprongen.

      Jelle is dood, sinds 1991, maar zijn lijden lives on.

Je hoeft maar een televisie- of radiozender op te zetten of het begint weer. Prestigieuze talkshows, minder prestigieuze talkshow, talkshows in het algemeen, Men talkt. En gemeenlijk doet een ieder het met het aplomb van het evangelie.
      Zie dus de boze gast die vindt dat het nu wel genoeg is geweest met tractors op snelwegen, de boze gast die niet wil dat koeien in het abattoir onverdoofd worden gedood. Kroongetuigen, kroonkenners.
      En dan komt er soms iemand van enig aanzien die zegt: ‘Deze toestand is erger dan een druppel op de gloeiende plaat.’
Laatst beweerde een nieuwe jeugdige kennis van me dat hij iemand had horen zeggen: ‘Ha, daar gaat de aap eens even serieus de handen uit de mouwen steken.’

      Why not, hè.

Blijf ik intussen denken aan Hetty Blok, zuster Klivia in de televisieserie ‘Ja Zuster Nee Zuster’ eind jaren zestig op tekst van Annie M.G Schmidt en op muziek van Harry Bannink.
      Ik interviewde Hetty Blok in december 2000.
Een grande dame met veel gevoel voor taal.

‘Weet je,’ zei ze op een gegeven moment. ''Deze week hoorde ik iemand op de radio zeggen:
“Dan komen we meteen van de regen in een koude kermis”. En dat was dus een Tweede Kamerlid.’

Hoog tijd voor een eerbetoon aan tekstschrijver/componist Jelle de Vries en de cabaretiers en Tonny Huurdeman en Henk Elsink in Jelle’s: ‘Hier is je kind, Piet’:

En aan schrijfster Annie Schmidt en componist Harry Bannink: met Hetty Blok. in … ‘Stroei Voei’. Op de foto bij de video staat Leen Jongewaard. Hij speelde zeer mee in de serie, maar de leadzanger in Stroei Voei is acteur Hans Boskamp.

 

     

 

    Tonny Huurdeman & Henk Elsink "Hier is je kind, Piet", 1968.

 

 

 

 

 

 \

 

   

 

     

     Ja Zuster Nee Zuster Stroei Voei

 

      Meer van Els: HIER