De ”Teddy Bears Picnic’’

(Door Els Smit, journalist te Rotterdam)

Koningin Camilla van het Verenigd Koninkrijk gaat komende donderdag (24 november) een ‘teddy bears picnic’ houden. Na het overlijden van The Queen (Elizabeth 1926-2022) in september lieten veel mensen die bij de koninklijke paleizen kwamen rouwen veel Beertjes Paddington achter. Camilla gaat nu deze en andere knuffels doorgeven aan kinderen die weinig knuffels krijgen.

https://www.youtube.com/watch?v=JpwAbvYoyw0

 Inspiratiebron voor dit Paddington eerbetoon aan the late Queen was het recente en meteen  wereldwijd miljoenen malen bekeken filmpje bij Elizabeth’s 70-jarig regeringsjubileum van een high tea van beer en queen.

https://www.youtube.com/watch?v=7UfiCa244XE

In Nederland worden goedbedoelde gaven van volk aan vorstenhuis gemeenlijk regelrecht ‘achter de rhododendrons gesodemiederd’. Dat diepgewortelde besef hebben we te danken aan de conference van Wim Sonneveld uit 1973 op tekst van Michel van der Plas over de opperstalmeester van koningin Juliana. 

https://www.youtube.com/watch?v=9p1n4OPwAqY     

Het Britse koningshuis springt anders om met medelevens van de andere mensen in hun land and beyond. In ieder geval nu. Met Style. En ontroerend.
Misschien is het alleen voor de bühne. Maar een koningshuis moet het ook van de bühne hebben.
      Alle bloemen die bij alle koninklijke paleizen in Engeland, Schotland wherever na de dood van Elizabeth zijn achtergelaten zijn gecomposteerd en dienen nu als mest voor nieuwe bloei. Ook daar heeft het Britse hof een you tube filmpje van gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=PHTNcM3IU5s

Inmiddels heeft de nieuwe koning zijn zusje Anne en zijn broer Edward, mogelijk bij ontstentenis van zijn zoon Harry, nadrukkelijk onder de wapenen geroepen om hem als Charles III te vertegenwoordigen, voor het behoud van de monarchie.
      Alles en iedereen, geheel in de geest van de nieuwe koning in the recycling.
Nu Queen Elizabeth zelf nog.
      Maar ook daar wordt, zeker voor wie in reïncarnatie gelooft, aan gewerkt.

 
Meer van Els: HIER