Gedreven & karaktervol

Beste collega’s

Karen de Bok is er niet meer. Dat was het immens trieste bericht dat wij gisteren te horen kregen van Emile Fallaux, de man van Karen.
      Zij heeft een uitweg gekozen uit een depressie die haar zwaar raakte, vertelde Emile. Dat bericht kwam als een mokerslag. En liet ons verbijsterd achter.
      We komen vandaag in de tuinkamer samen om elkaar te steunen en te troosten. Je bent vanaf 13.00 uur welkom.


Dit bericht werd vandaag verspreid bij de VPRO. Het zorgde voor een enorme schok.


Karen was pas 22 jaar oud toen zij voor het VPRO-programma Het Gebouw bijdrages ging leveren vanuit Rotterdam, waar zij in dienst was bij Radio Rijnmond. Ik was toen eindredacteur van dat programma. Vanaf het begin was duidelijk dat zij een gedreven, talentvolle en betrokken radiomaakster/journaliste was.
     
Wij vonden al vrij snel dat zij fulltime bij de VPRO moest gaan werken.
Vijf jaar later was het zover.

Zij werkte bij Het Gebouw voornamelijk op de binnenlandredactie en had een voorkeur voor culturele onderwerpen.
      Zij deed ook enkele marathoninterviews. Onder meer met Hella Haasse. Daar was ik direct bij betrokken, omdat ik de tussenteksten bij dit interview schreef voor Cor Galis. Zij had het interview zeer goed voorbereid en deed dat voortreffelijk.
     
Na de Gebouwperiode werd zij eindredacteur van het radioprogramma Michelangelo. Daarna ging zij naar de televisie en was ondermeer actief bij het filmprogramma Stardust, bij de themavonden en bij Zomer- en Wintergasten. In 2008 werd zij hoofdredacteur televisie.

Vorig jaar had ik nog even empathisch contact met haar, nadat zij zeer terecht de keus had verdedigd om Abou Jahjah als zomergast uit te nodigen.
      Het is bijna onverteerbaar dat zo’n gedreven en karaktervolle vrouw voor zo'n eind heeft gekozen.