Nostalgische correspondentie


Van mijn oud VPRO-collega Theo Uittenbogaard ontving ik deze correspondentie en deze leuke foto’s.

Hallo Theo,
In juli 1965 interviewde jij mij, de voorzitter van de Nederlandse Beatles fanclub, in het programma Rooster. Er zijn tijdens de opnamen foto's gemaakt door Emanuel Damsteeg. 
Ik verscheen met gemillimeterd haar voor de camera omdat ik in militaire dienst zat.
....
Ik kan me niet voorstellen dat jij je nog iets van dit interview herinnert, maar toch .... en weet je of er van die uitzending iets bewaard is gebleven? Logboeken of oude videobanden?
In bijlage een foto van de uitzending. 


Har van Fulpen

   


(Theo rechts)

HaHar!
Is het niet geweldig die foto?
...Ik weet sowieso niet meer wie ik verder interviewde of waarover het allemaal ging. Ik was veel te opgewonden dat ik als middelbaarscholier, uberhaupt 'op tv' mocht. 

Ik weet nog wel dat bij één van die Rooster-uitzendingen de PLOEM-PLOEM-JENKA als nieuwe dans voor de jeugd werd geïntroduceerd, en dat daartoe mede-presentator Rob Klaasman volstrekt onzinnige hupjes moest maken met een andere presentatrice. Misschien wel Marjan in't Hol. Waar het studio-personeel weer verschrikkelijk om moest lachen bij de aftiteling, en -ik schaapachtig- mij de reden van hun hilariteit moesten uitleggen: "U keek naar Rooster en Marjan in't Hol". Haha.
Het enig concrete wat ik nog weet is, dat het voor het AVRO-jeugdprogramma Rooster was, geregisseerd door Gerrit den Braber (met Kees Boomkens als assistent), onder muzikale leiding van Joop Stokkermans (zijn kuif rechtsonder in beeld), in Studio B te Bussum -of was het toch in Studio Irene? 
Het was 'live'. Of zoals men destijds zei: 'rechtstreeks'. Er kon niks opgenomen worden. Want video-registratie bestond nog niet. Soms, heel soms, werd iets via 'telerecording' vastgelegd; dwz een filmcamera werd tijdens een live-gebeurtenis op een klein elektronisch beeldschermpje gericht en aangezet. Maar dat gebeurde nooit bij zo'n programma als Rooster. Veels te duur. 
(Netzoals AMPEXbanden in een later tv-stadium veel te duur waren (2000 gulden per 10 minuten) en dus voortdurend hergebruikt, waardoor veel unieks ook toen al werd gewist) 
Dus jij en ik zijn destijds zonder enig spoor rechtstreeks de ether ingeblazen.

Theo Uittenbogaard


Luister HIER naar de Ploem-Ploem-Jenka van Trea Dobbs


  


   

 

Meer THEO: Media 134