Een feest van herkenning

Boeren-Rotterdam & Verdonk

Ik woon in de Hoeksche Waard. Een eiland hier niet ver vandaan. Noem het Boeren-Rotterdam. De Bibliotheek & de schouwburg bereik ik als er geen files staan in een half uur. Café New York is twintig minuten. Als ik geitenvlees of gelardeerde lever wil kopen ga ik naar de Kruiskade. Als ik een boek zoek ga ik naar Donner, want bij ons is het behelpen.
      Ooit vroeg ik in een boekwinkel in de hoofdstad Oud-Beijerland of ze de nieuwe biografie van Multatuli in huis hadden. De jonge verkoopster keek mij met grote ogen aan en zei toen:

     'Multatuli?
     ‘Is dat een tijdschrift of zo?’

Wonen er alleen maar boeren in de Hoeksche Waard?
      Dat denken ze volgens mij in Rotterdam wel. Vooral bestuurders en politici. Hier geldt letterlijk :de arrogantie van de macht. Eind jaren zestig van de vorige eeuw kwam het Rotterdams college van b & w onder leiding van de socialist Wim Thomassen met het plan 2000+.
      Dat was een schandalig plan. Het noorden van de Hoeksche Waard moest bestemd worden voor havenuitbreiding. Industrieterreinen, insteekhavens, containeropslag; noem maar op. Landerijen, wegen, boerderijen, zelfs hele dorpen waren finaal van de kaart geveegd. De boeren moesten verhuizen naar de Noordoostpolder en de overige inwoners konden zich vestigen in een nieuwe stad in het centrum van het eiland.

Den Haag kwam met weer een ander plan. Twee kerncentrales moesten er komen. Eén bij ’s Gravendeel een ander op het eilandje Tiengemeten. Dit werd natuurlijk van harte ondersteund door Rotterdam.

Het openbaar Lichaam Rijnmond -een lichaam dat volgens enquêtes door de meeste Rotterdammers destijds werd vereenzelvigd met een hoerentent op Katendrecht- dat openbaar lichaam dus kwam met het plan om een nationale luchthaven op de Hoeksche Waard te vestigen. Groter dan Schiphol.
      Mijn huis was opnieuw van alle kaarten verdwenen. Zomaar. Het lichaam stond toen onder leiding van de socialist André van der Louw. Een jaar later werd het Lichaam opgeheven en er was niemand in de Hoeksche Waard noch op Katendrecht, die daar rouwig om was.

Van der Louw was eerder burgemeester van Rotterdam geweest. Hij trad in 1974 aan. In dat jaar waren er ook gemeenteraadsverkiezingen. De P.v.d.A haalde 24 raadszetels en had daarmee op een totaal van 45 de absolute meerderheid. Weer gold de arrogantie van de macht.
      Alle partijen werden geweerd bij de coalitiebesprekingen en er werd een college geformeerd van alleen P.v.d.A. wethouders. Niet zeven -volgens de wet in feite het maximum- nee negen, want er werd een constructie bedacht die dat mogelijk maakte. 
      Die negen waren natuurlijk helemaal niet nodig, maar er waren twee D’66’ers overgelopen naar de P.v.d.A. Dat waren Elizabeth Schmitz, de latere staatssecretaris van uitzettingszaken en Hans Mentink, die later vooral bekend werd als verdediger van die andere P.v.d.A.-burgemeester Bram Peper. Hen was gewoon een wethouderszetel in het vooruitzicht gesteld.

      Ben ik nu tegen de P.v.d.A.?
      Welnee!

Neem nou dat plan indertijd van André van der Louw om in de stad gewoon straatmuzikanten te laten spelen. Liefst zoveel mogelijk. Dat zou van de stad pas een echte metropool maken. En wat las ik onlangs:
      De P.v.d A‘er Richard Moti wil dat straatmuzikanten voortaan auditie moeten doen om te mogen spelen. Dat gebeurt natuurlijk niet om de kwaliteiten van de muzikanten echt te toetsen, maar om bepaalde muzikanten te weren.
      Die bepaalde muzikanten zijn zigeuners uit Bulgarije en Roemenië ,want iedereen weet, dat die uit hun bek stinken, met twee snaren op kapotte instrumenten spelen, tasjes roven en ondertussen hun vrouwen zakken laten rollen.

Ik heb dus niets tegen de P.v.d.A.
      Thomassen, Van der Louw en -vooruit- ook Peper waren toch vergeleken met nu  inhoudelijke, ideeënrijke bestuurders.
Maar het wordt nog veel erger.
      Volgend jaar komt waarschijnlijk dus Rita Verdonk. Zij zal ook haar oog op de Hoeksche Waard richten.
      Waar eind zestiger jaren een stad moest komen, wordt nu een plan gemaakt voor een concentratiekamp, waar alle Rotterdammers die geen Nederlands paspoort hebben, gedumpt kunnen worden. Inclusief de musicerende zigeuners.
      Mensen met een dubbele nationaliteit kunnen terecht op Tiengemeten.

En weer zullen die boeren dit plan torpederen.
      Hun voorstel zal zijn om de Floorshow voortaan in de Hoeksche Waard te houden, want daar zal in het Rotterdam van Verdonk geen geld meer voor zijn.