MAN. Hak ‘m eraf!

 

Panel van deskundigen  


Zij besprak seksuele onderwerpen rechtstreeks met luisteraars, die van tevoren door een panel van deskundigen -een enkele arts en medewerkers van de stichting Correlatie- waren geselecteerd. Germaine deed dat heel direct, recht voor zijn raap en volgens mij geheel op intuïtie. Zij had geen enkele opleiding op dit gebied genoten, maar kende inderdaad geen gêne en sprak heel helder, open en duidelijk over seksuele problemen van de meest uiteenlopende soort.

De eerste oproep deed zij direct na acht uur en vanaf dat moment was de telefooncentrale van de VPRO steevast overbezet. Zo’n zes deskundigen zaten op ’mijn’ kamer op de eerste verdieping van de radiostudio aan de ’s Gravelandseweg. 
      Zij beantwoordden soms de meest bizarre vragen en bleven in mijn herinnering ook maar doorvragen. Mijn favoriete medewerkster was een mevrouw van middelbare leeftijd, die iedere week wel één keer de volgende volzin uitsprak: ’Probeer het ook eens met het mondje’.

Mijn eerste uitzending ging over de tweede treinkaping in Beilen. Er was toen ook een schoolklas gegijzeld. Wij -Paul Aalbers en ik- hadden opnames gemaakt in Beilen en omgeving en in Capelle aan den IJssel, waar militante Molukkers het gijzelen van schoolkindertjes rechtvaardigden.
      In de studio hadden we een keur van prominente gasten. Deskundigen op het gebied van gijzelingen, Molukkers en een hoogleraar. VPRO-nestor en commentator Anton Constandse was voor deze gelegenheid vanuit Scheveningen ook naar de studio gekomen.

Het werd een uitermate roerig gesprek waarbij de emoties zeer hoog opliepen. Anton Constandse, een over het algemeen zeer rustige, genuanceerde, wijze en innemende man begon de aanwezige Molukkers voor tuig en terroristen uit te maken en toen waren de rapen gaar.
      Paul Aalbers en ik, die nog nooit voor een microfoon had gezeten, hadden het volgens mij totaal niet meer in de hand, maar de studio werd steeds voller met enthousiaste medewerkers.

‘THIS WAS RADIO MAN!’

Germaine Groenier was er ook en zij gaf mij een broodje, schonk koffie in een plastic bekertje en kneep even in mijn schouder. Na afloop van de uitzending kregen wij veel lof.
      Boven op de eerste etage waren alle lijnen bezet. Ik nam ook maar eens de telefoon op en kreeg een man aan de lijn, die zei fantasieën te hebben over seks met kleine kinderen.

Het was natuurlijk een tijd van vrije seksuele moraal.

De problemen in de uitzending werden steeds ingewikkelder. Sommige mensen wisten ook hoe ze door de selectie moesten komen en begonnen -één maal rechtstreeks in de uitzending- te hijgen of bekenden dat ze zich aan het aftrekken waren.
      Germaine kreeg daar steeds meer genoeg van. Zij beweerde ook, dat seks voor haarzelf nauwelijks iets betekende. Eén maal belde er weer een man, die zoveel problemen opbiechtte, dat Germaine het gesprek afrondde met een welgemeend:

  In het radioarchief van de VPRO (hieronder) kunt u fragmenten beluisteren

 

 

 

» Archief van de categorie 'relatierubriek Germaine Groenier'

“Vrijen doet me niets”

Germaine GroenierOp 12 augustus 1977 was programmamaker Kees Slager gelukkig te laat met het uitzetten van zijn cassetterecorder, waarop hij de uitzending opnam van zijn programma ‘De J.J.A. Goeverneurstraat’. Daardoor is een klein stukje bewaard gebleven van het geruchtmakende ’seksprogramma’ van Germaine Groenier. Een vrouw van 21 jaar vertelt dat ze helemaal niets voelt bij het vrijen.

Meisje voelt niets bij het vrijen

“Waar zit mijn clitoris?”

Germaine GroenierProgrammamaker Kees Slager heeft jarenlang cassettebandjes opgenomen van VPRO-radioprogramma’s, om af te luisteren tijdens zijn lange autoritten van Hilversum naar Zeeland v.v. Hij heeft de opnameknop wel eens wat te vroeg of te laat in- danwel uitgedrukt, met als resultaat flardjes van programma’s die nergens in de archieven bewaard zijn. Zo ook de uitzending van 27 mei 1977.

De uitzending verloopt wat anders dan nogmaal. Hoogwerkers Peter Flik en Cor Galis zijn op vakantie en de uitzending van de J.J.A. Goeverneurstraat begint daardoor wat eerder. Maar alvorens daaraan te beginnen leest Germaine Groenier - van de geruchtmakende relatierubriek - een brief voor  van een meisje van 16 (!!!). Waar zit mijn clitoris?