Een epische homerun & een dansende bal

Aaron Boone is de nieuwe hoofdcoach van de New York Yankees. Dat voorspelde ik een paar dagen geleden al. Van alle zes de kandidaten, die urenlange sollicitatiegesprekken voerden, had hij -zo meldden veel kranten in de V.S.- de beste indruk gemaakt.    
      Maar er was nog iets wat meetelde, nee sterker… wat waarschijnlijk de doorslag gaf.
Aaron Boone speelde twaalf jaar in de Majors en presteerde toen hij voor de Yankees speelde iets ongelooflijks. En dat filmpje werd de laatste weken keer op keer afgespeeld. Op allerlei niveaus.

Kijk er eerst even naar: HIER

               

 
De ultieme jongensdroom

Het was 16 oktober 2003. De zevende en laatste wedstrijd om het kampioenschap van de American League. We zijn in Yankee Stadium. De stand tussen de New York Yankees en aartsrivaal Boston Red Sox is 5-5.  Er moet verlengd worden.

      In de elfde inning komt Aaron Boone aan slag. Werper voor de Red Sox is Tim Wakefield, een knuckleball-specialist. Een bijna niet te raken pitcher.
Maar Aaron Boone slaat de bal over de hekken voor een beslissende homerun. De Yankees worden kampioen van hun league en komen in de World Series.

Tja. Ga daar maar eens overheen als solliciterende kandidaat-manager.

Kijk HIER nogmaals naar de epische homerun van Aaron Boone met commentaar van spelers en coaches, die er bij waren onder het motto: ‘’I WAS THERE’’.


Over Tim Wakefield en zijn wonderbaarlijke dansende knuckleball schreef ik ruim tien jaar geleden al eens het volgende stukje.

  

KnuckleDe dansende knuckleball

In de zomer van 1995 zag ik hem voor ‘t eerst pas goed. De dansende knuckleball. Een wonder. 
      Het was in een café in Boston waar zo’n 200 honkbalfans -veelal met baseballpetjes op- naar een groot scherm keken. Daarop werd live de wedstrijd van hun Red Sox uitgezonden. Ze speelden in The Dome, het stadion van de Minnesota Twins in Minneapolis. Ze hadden alle vertrouwen in een goede afloop, want Tim Wakefield was de startende werper voor Boston. Een knuckleballer, die een fantastisch seizoen draaide.
Op het scherm werden de knuckleballs voortdurend vertraagd in herhaling gebracht en uiteraard was er deskundig commentaar. 

Wat is een knuckleball; ook wel knuckler, ghostball of butterfly ball?


Een werper zet twee, drie soms zelfs vier vingertoppen op de bal. Zijn knokkels drukt hij naar voren. En dan duwt hij de bal als het ware vooruit.

      Een bal die op deze wijze wordt gegooid, roteert veel minder dan een normaal geworpen bal. Soms helemaal niet. De bal ‘hangt’ en de aërodynamica gaat ermee aan de haal. Atmosfeer, luchtdruk, vochtigheid, vuiltjes, de wind; al die elementen zorgen ervoor dat de bal onvoorspelbare dingen gaat doen. DE BAL GAAT DANSEN…, zoals ze in Amerika zeggen. Vergelijk het met een bijtje dat om een bloemetje zoemt, met een vlinder die in de lucht danst.
      Een goed gegooide knuckleball is vrijwel niet te slaan. 'You’re better off trying to hit Wakefield when you’re in a drunken stupor’, zei de eerste honkman van de New York Yankees, Jason Giambi vorig jaar nog.
      De knuckleball wordt verschrikkelijk gehaat en is zeer moeilijk om goed te gooien. Er zijn genoeg werpers, die het een beetje kunnen. Maar ECHTE knuckleballers zijn er zeer weinig. Volgens een honkbalvriend in Amerika niet meer dan vijf.

      Als jongetje droomde ik ervan om catcher in Amerika te worden. Die middag was ik -heel even- blij, dat ‘t niet gelukt was. Mijn god: wat zijn die ballen lastig te vangen

De Dome is een overdekt stadion. Het geluid blijft daar hangen. Als Minnesota het goed doet wordt het lawaai enorm versterkt. Die middag werd het daar alleen maar stiller en in het café rumoeriger. Zeven innings lang kreeg Tim Wakefield niet één honkslag tegen. Hij leek op weg naar een no-hitter, een complete wedstrijd waarin een werper niet één honkslag tegen krijgt. Een zeer zeldzame prestatie. 
      In de achtste inning gebeurde het toch nog. Twins-hitter Jeff Reboulet sloeg de bal min of meer per ongeluk weg voor een honkslag. Je zou denken dat het toen rumoerig werd in het stadion. Maar nee. Een klein applausje. Honkbalpubliek in Amerika bestaat uit kenners. Ook veel supporters van Minnesota vonden het jammer, want ze hadden het Tim Wakefield best gegund. Bovendien: een werper een no-hitter zien gooien is weinigen gegund. Nu bleef het voor de pitcher bij een complete shut-out wedstrijd, die door Boston met 7-0 gewonnen werd.
      Tim Wakefield speelt nog steeds. Zijn knuckleball gaat niet hard -65 tot 69 mijl per uur- en is geen zware belasting voor de werparm. Waarschijnlijk staat hij aan het begin van de honkbalcompetitie in april voor de Boston Red Sox in de rotatie van vijf startende werpers. Hij is inmiddels 41 jaar.