Aaron Boone of Hensley Meulens?

Eén van de meest prestigieuze ‘’baantjes’’ in de sport is hoofdcoach van de New York Yankees, één van de grootste, rijkste en meest populaire sportorganisaties ter wereld. Die baan is sinds enige tijd vacant nadat Joe Girardi tot verrassing van nogal wat liefhebbers na veel jaren trouwe dienst rücksichtslos aan de kant werd gezet.  
      Het is een lange en diepgaande procedure, waarbij kandidaten in eerste instantie urenlang door een commissie van tien leden worden ondervraagd alsof ze voor een tribunaal zijn gedaagd. ‘’Verhoren’’ van zo’n vijf tot zes uur zijn doodnormaal.

Tot nu toe zijn vijf kandidaten verschenen. De meest interessante kandidaat voor Nederland is Hensley (''BamBam") Meulens. Een man met een Nederlands paspoort, want hij werd geboren op Curaçao. 
      Hij is nu bankcoach bij de San Francisco Giants nadat hij een aantal jaren hitting-coach bij die organisatie was geweest.  In die periode wonnen de Giants driemaal de World Series.


     
Meulens speelde zelf in de Majors voor de Yankees en kent de organisatie dus heel goed. Hij was voorts hoofdcoach van het Nederlands team bij wereldkampioenschappen en bij de World baseball Classics in 2013 en 2017. In de Amerikaanse pers wordt bovendien voortdurend benadrukt dat Hensley Meulens vijf talen spreekt: Nederlands, Engels, Papiaments, Spaans en Japans. (Daar was hij ook actief als prof)   
      Vooral dat laatste kan van belang zijn omdat sterwerper Masahiro Tanaka daar vandaan komt en een andere Japanner Hideki Matsui al in de coachingstaf zit.  .

Ik heb een aantal Amerikaanse kranten gelezen en kom tot de conclusie dat Meulens tot nu toe een goede tweede is in de pikorde van kandidaten. Voornaamste kandidaat is Aaron Boone (onder), hoewel hij nog geen ervaring heeft als coach. Maar Boone speelde 12 jaar in de Major Leagues (een half seizoen bij de Yankees) en maakte grote indruk bij het sollicitatiegesprek.
       

De overige kandidaten maken weinig of geen kans. Rob Thomson is de huidige bankcoach bij de Yankees. Hij zit al 28 jaar bij die organisatie. Zijn grote nadeel is dat hij zelf nooit op het hoogste niveau speelde.
Eric Wedge heeft coach ervaring bij diverse organisaties, maar verloor meer wedstrijden dan hij won. Hij heeft een bescheiden staat van dienst als speler.
Chris Woodward is nu binnnenveld-coach bij de Los Angeles Dodgers. Hij speelde twaalf seizoenen in de Majors, maar wordt met zijn 41 jaar nog te jong bevonden.