Summer of '49 

Hij was één van de eersten, die langdurig research deed voor een sportboek. In 1989 verscheen zijn honkbalboek The summer of ’49. Dat gaat over de kampioensrace tussen zijn favoriete team The New York Yankees en de eeuwige rivaal The Boston Red Sox. Halberstam was 15 jaar in 1949 en voelde later, dat dit jaar in de geschiedenis van de Amerikaanse sporten een breekpunt was.
      Baseball was nog steeds Amerika’s pastime, de meest populaire sport, maar basketball en American Football kwamen steeds meer in opmars ook al omdat de televisie begon mee te tellen.
      Voor zijn boek interviewt Halberstam vrijwel alle betrokkenen -the drinkers, womanizers, country boys, city boys and the marginal players- bij de uiterst spannende en dramatische kampioensrace van ’49. De enige, die hij niet te spreken krijgt is de Joe DiMaggio, in die dagen de beroemdste speler van The Yankees en één van de grootste helden van de jonge Halberstam.
      Ted Williams, de beste slagman van de Boston Red Sox, krijgt hij wel te spreken.Williams wilde de grootste speler aller tijden worden en zegt in het boek onder meer: ‘No one can throw a fastball past me. God could come down from Heaven and He couldn’t throw a fastball past me’.

 

Summer of ‘49. Harper Perennial Modern Classic. ISBN 0-06-088426-6.