Wilson Valdez en zijn curveballetjes

 

 

Negentien innings

Soms moet een coach beslissen om een veldspeler te laten werpen. En heel soms wordt zo’n speler nog de winnende werper ook.
      Dat was voor ‘t laatst gebeurd in 2000 , maar afgelopen nacht was het weer raak.
Hoofdcoach Charlie Manuel van de Philadelphia Phillies had in achttien innings acht werpers gebruikt en was toen door zijn pitchersbestand voor deze wedstrijd heen.
     
Hij besloot om in de negentiende inning tweedehonkman Wilson Valdez op de heuvel te zetten. Totaal onvoorbereid.
Valdez was in zijn jeugd op de Dominicaanse Republiek wel eens werper geweest en negen jaar geleden had hij als grap in een oefenwedstrijdje in zijn geboorteland ook nog een paar ballen gegooid.

Maar dit keer was het serieus.
     
Valdez bleek over een aardige curve-ball te beschikken en kreeg drie hoog geslagen vangballen tegen. Het eind van de slagbeurt van de Cincinnati Reds:

 

http://mlb.mlb.com/team/player.jsp?player_id=407832

 

In de gelijkmakende slagbeurt behaalden de Phillies alsnog de overwinning (5-4). Nadat er zes uur en elf minuten gespeeld was.
     
      Valdez maakte dus drie uit en kreeg niet één honkslag tegen. Een ERA van 0.00 en dat is toch een uiterst opmerkelijke prestatie.

Coach Manuel moest nog meer opvallende beslissingen nemen.
      Derdehonkman Placido Polanco (Ook Dominicaanse republiek) ging naar het tweede honk en catcher Carlos Ruiz (Panama) werd derdehonkman.

Het was toch een behoorlijk Caraibische aangelegenheid, want Valdes volgde relief-pitcher Danys Baez (Cuba) op, die maar liefst vijf innings had gegooid. DE winnende opofferingsslag in de negentiende inning werd trouwens geslagen door Raul Ibanez.
     
Dat klinkt ook Spaans, maar Ibanez werd gewoon in New York geboren.