Cubaans vluchteling wordt held

 

 

Absoluut record


Vorige week op 24 september werd in de Amerikaanse profcompetitie een bal gegooid met een snelheid van 105 Mijl per uur (168.9 km per uur).
      Dat was een absoluut record. Werper was de pas 22-jarige Aroldis Chapman, reliever (vervangend pitcher) voor de Cincinnati Reds.
Nog geen maand geleden (31 augustus) maakte Chapman zijn debuut op het hoogste niveau.
      Hij is een in alle opzichten zeer spraakmakende debutant.

Aroldis Chapman komt namelijk uit Cuba, een land waar honkbal de nationale sport is. In het voorjaar van 2008 deed Chapman een vergeefse poging om uit zijn land te vluchten.
      Hij werd toen ontboden door president Raul Castro, die hem verbood om voor Cuba naar de Olympische Spelen in Peking te gaan.
Vorig jaar mocht hij echter wel mee met het Cubaanse team naar het World Port toernooi in Rotterdam.
      Nog voor de eerste wedstrijd gespeeld was vluchtte hij uit zijn hotel en werd opgepikt door een kennis in een auto.
Hij woonde daarna enige tijd in Andorra en tekende in januari dit jaar een profcontract van zes jaar ter waarde van 30.25 miljoen US$.
     
Daar werden door sommige honkbalcommentaren vraagtekens bij gezet.
Chapman gooide dan wel enorm hard, maar zijn andere worpen - een slider en een change-waren niet heel bijzonder.
      Toch kreeg hij zijn kans en zijn voorlopig hoogtepunt bereikte hij dus in die wedstrijd van 24 september tegen de San Diego Padres.
Hij gooide 25 ballen; allemaal harder dan 100 mijl per uur.


Chapman gooide tot nu toe 10 1/3 innings, kreeg acht honkslagen tegen en gooide 14 keer drie slag.
      Hij heeft een ERA (verdiend punten gemiddelde) van 2.61 en dat is goed.
Het is te verwachten dat Cincinnati dit seizoen in de Play-offs uitkomt en dan zal Chapman een heel nuttige kracht zijn.


Toekomst

Hoe zijn toekomst eruit zal zien is nog niet duidelijk.
      Mogelijk gaan de coaches proberen een startende werper van hem te maken. Hij zal dan een curve-bal moeten ontwikkelen en ook zijn change (een relatief langzame bal, die lijkt op een harde bal) moet verbeterd worden.
      Andere commentatoren zien echter een closer in hem, een werper die aan het eind van de wedstrijd op de plaat komt om een voorsprong vast te houden.

Het publiek vindt het overigens allemaal prachtig.
      Na iedere worp verschijnt de snelheid van de gegooide bal op een groot scherm en iedere keer gaan er dan aaah’s en ooh’s door het stadion.
De belangrijkste zorg in zijn geval is zijn mentale instelling.
      Zijn familie zit uiteraard in Cuba. Hij heeft daar ook een vriendin en een klein kindje. Bezoek over en weer is niet mogelijk.
Er zijn meer gevluchte Cubanen die daar grote problemen mee kregen.


Op dit moment spelen er overigens nog elf andere Cubanen in de Amerikaanse Major League.

Dat zijn Yonder Alonso (Cincinnati Reds, Eerste Honk); Danys Baez (Philadelphia Phillies, Relief Pitcher); Yuniesky Betancourt (Kansas City Royals, Korte Stop); José Contreras (Philadelphia Phillies, Relief Pitcher); Yunel Escobar (Toronto Blue Jays, Korte Stop); Livan Hernandez, (Washington Nationals, Starting Pitcher); Juan Miranda (New York Yankees, Eerste Honk); Brayan Pena (Kansas City Royals, Catcher); Alexei Ramirez (Chicago White Sox, Korte Stop); Raul Valdes (New York Mets, Relief Pitcher); Dayan Viciedo (Chicago White Sox, Derde Honk).

 

Debutanten 1: Kenley Jansen