Een paar waanzinnige acties

Het gebeurde tijdens de tweede Haarlemse honkbalweek in 1963. Voor ’t eerst deed een Amerikaans (semi)-Profteam mee: De Sullivans. Het eerste honk is bezet en de slagman van de Sullivans slaat een harde lage bal naar de kortestop. Een ideale gelegenheid om een dubbelspel te maken.
      Honkloper uit door actie van kortestop naar tweedehonkman en slagman uit door actie van tweedehonkman naar eerstehonkman.
Maar de honkloper, die geen schijn van kans had om safe het tweedehonk te bereiken, maakt een sliding met zijn been omhoog richting tweedehonkman. Spikes gericht op het scheenbeen. Alleen maar om te voorkomen dat de bal op tijd naar het eerstehonk gegooid kan worden.
      Er ontstond opwinding. Dit hadden wij zo nog niet gezien. Moest dit getolereerd worden?

Het antwoord kwam vrij snel. Ja. Dit moest kunnen. En vanaf die tijd deden wij het ook. Er kwam een naam voor. Een dubbelspel opbreken.

     

In de Amerikaanse Major League is het gemeengoed. Maar deze week laaide de discussie opnieuw op na de playoff wedstrijd tussen de Los Angeles Dodgers en de New York Mets. Honkloper Chase Utley maakt een sliding naast het honk en torpedeert Mets-tweedehonkman Ruben Tejada.
Een waanzinnige actie. .
      Veel opwinding in de Amerikaanse media. En dat werd nog aangewakkerd door de beslissing van Major League Baseball om Utley voor twee wedstrijden te schorsen. Kennelijk was een grens overschreden.
     
Volg HIER de discussie en kijk naar een paar ontluisterende beelden. Kijk dan vooral naar Studio 42 Demo: Utley's slide