Een roze kleedkamer met roze toiletten


Deze opmerkelijke zinnen haalde ik uit het blad GlansRijk, een uitgave van GlansGarant, een organisatie van schilders in het hele
land. Twee jaar geleden heb ik mijn huis door hen laten verven. Vandaar.
Hoe zou GlansGarant aan deze wijsheid komen? Om welk team zou het gaan? Was dit geen broodje Aap?

      Wat bleek. Een kwestie van de klok en het klepeltje.
Het ging niet om een honkbalteam, maar om een American footballteam, een collegeteam in Iowa onder de naam Hawkeyes.
Het team speelt in het Kinnick Stadion in Iowa-City en inderdaad is daar de lockerroom van de tegenpartij roze geverfd. Vloeren, muren, plafond, alles. Dat gebeurde al in 1980.
      In 2004 werd het nog een graadje erger, want toen werden ook de toiletten en de douches roze geverfd.

De initiatienemer was Iowa-coach Hayden Fry, een psycholoog. Hij meende inderdaad dat de kleur roze een rustgevende werking zou hebben op de tegenstanders en dat het de agressie zou wegnemen. De resultaten werden inderdaad een ietsje beter, maar dat het team geen enkele thuiswedstrijd meer verloor is absolute onzin.

                                   
In de loop der jaren is er nogal eens tegen deze psychologische strijd opgetreden. Coach Bo Schembechler van Michigan ging zelfs
zover, dat hij zijn staf opdracht gaf om alles in de roze kleedkamer af te plakken met een soort behangpapier van een andere kleur. Dat had nog succes ook. Michigan speelde vijf wedstrijden in Iowa, won er twee, verloor er twee en speelde één maal gelijk.
      En in 2005 vond er een protest plaats van spelers en begeleiders van een aantal collegeteams, die meenden dat Iowa de kleur roze alleen maar had aangebracht om de tegenstanders weg te zetten als ''mietjes'' en ''wijven''. En dat is behoorlijk erg in deze macho-sport.
Het leidde overigens niet tot resultaat. Anno 2014 is alles in de kleedkamer nog steeds roze. Het hoort er inmiddels bij.