De ruige fruitrat

Afgelopen dinsdag (G.M. 23) schreef ik een stukje over aangevreten kiwi’s, die wij in onze huiskamer aantroffen. Ik vroeg welke beesten erin slagen om een kiwi of een peer uit een fruitschaal te halen en te verslepen naar een rustig plekje om het fruit op te eten. Dit is iets wat ook u bezig houdt, want ik heb een aantal suggesties gekregen.  
      Het zijn gewoon muizen. Diverse mensen weten dat die dat kunnen. ‘Zo‘n muis klimt in de fruitschaal en duwt het fruit er gewoon uit‘, weet Mischa de Reus.‘Ratten’ zegt Ger Jochems. ’Die vreten alles en zijn nog brutaal ook’. Kok de Geus kent de ruige fruitrat, die te vergelijken is met het waterkonijn.‘Er zijn gespecialiseerde bedrijven om de ruige fruitrat te verdrijven’. ‘Een hamster‘, suggereert Dorita Sluimer. ‘Misschien is het wel een egeltje’, veronderstelt Karin van Sabben. ’Zijn dol op kiwi’s’. ‘Kan het geen vogel zijn‘, vraagt Arie-Jan van Engelen zich af. ‘Een ekster of een duif?’ Kees Kaptein denkt dat het een uiltje is.
      Het meest opvallende idee kwam van mijn vaste briefschrijfster Anja de Regt:
      ’Het zijn vleermuizen!’
Als het inderdaad vleermuizen zijn, ga ik ze vangen en dan weet ik wel wat ik ermee ga doen.

 
Zomer 1986.
      We zijn op de weg terug van Indonesië naar Nederland en hebben besloten nog even in Singapore te blijven. Dat is een drukke keurig aangeharkte stad, waar je geweldig boodschappen kunt doen. Dan moet je naar Orchard Road. Veel kleine winkeltjes waar je interessante dingen kunt kopen als scharen voor linkshandigen, kunstogen, condooms met voelsprieten, looprobotjes en boekjes over de techniek van het touwtrekken.
      Maar er zijn aan die weg ook gigantische warenhuizen.
      We kopen een grote zak gedroogde paddestoelen.
Een paar dagen later laat ik thuis de paddestoelen wellen en wat blijkt: de dingen die daar in de pan alsmaar groter worden, lijken verdacht veel op vleermuizen.

Hoe bereidt men vleermuizen?

In China, Maleisië en Indonesië staat het regelmatig op het menu en wordt het op diverse manieren bereid. Zo ook op een aantal eilanden in de Stille Zuidzee.
      Het volgende recept komt uit Samoa.
De vleermuizen worden geflambeerd zodat de haren geschroeid worden. De ingewanden eruit halen en de beestjes in stukjes snijden.
      Olijfolie en een scheutje walnotenolie in een wok verhitten en daarin uitjes, knoflook en gemberwortel fruiten.
      De stukjes vleermuis in de wok aan alle kanten dichtschroeien, nog wat vocht erbij, geplette korianderzaadjes, zwarte peper en een paar kruidnageltjes. Dit alles nog even laten sudderen en de vleermuis Samoa is klaar.    Volgens culinair deskundige Johannes van Dam die ik daar eens voor de radio over raadpleegde, zijn vooral de zogeheten fruitbats -de vruchtenetende vleermuizen dus- een delicatesse.

                 Het klopt allemaal.
                 Bedankt Anja! Kom lekker eten.