Wachten op hoog water

 

Dit markante beeld staat bij de Grândyk in Holwerd Friesland. Het heet ‘’Wachten op hoog water’’.
       Twee vrouwen, die uitkijken over de Waddenzee. Het beeld is gemaakt door de Friese kunstenaar Jan Ketelaar en is volgens de beeldhouwer ‘’een zoektocht naar balans en uitwisseling’’.
We zien een volle vrouw, die daar werd geplaatst in december 2018, het jaar van Leeuwarden-Fryslân, Culturele Hoofdstad.
      Aanvankelijk meende ik dat het hier om een hoogzwangere vrouw ging, die in verband met de opwarming van de aarde nog net kon bevallen voordat het wassende water de kuststreek in zijn greep krijgt. .

De dunne vrouw werd in september 2019 geïnstalleerd.  
      Hoe dat ging kunt u zien op dit filmpje.


Vijf meter hoog

De twee van metaal gelaste vrouwen zijn vijf meter hoog.
      Ik werd op dit beeld ‘’Mei golle groetnis’’ attent gemaakt door Iko Zijlstra uit het Friese Burgum. Hij deed dat, omdat ik begin deze maand aandacht besteedde aan een aantal Beelden aan Zee. HIER.

       Het ging toen eigenlijk alleen maar over uitkijkende mannen. Daarom ben ik heel blij met de tip van Iko. Als u nog eens in Holwerd vertrekt met de boot naar Ameland, ga er dan even langs.
      Of maak er een dagje van want het beeld is onderdeel van het Sense of Place, dat tekent voor een aantal culturele landschapsprojecten in het UNESCO werelderfgoed Waddengebied.


Potzen

Ik ontving de foto’s van Wilma Ketelaar, echtgenote van beeldhouwer Jan.  
      Hij exposeerde ondermeer in Portugal, Bremen en New York en trok met zijn metershoge beelden ‘’De staat van Nederland’’ diverse malen per heftruck door Nederland.
      Onder de naam Potzenmakerij Ketelaar maakt hij ook nog zogeheten potzen, een soort serieuze grappen.