ALGORITMES

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Durf daar maar eens over te beginnen in deze tijd die bol staat van …..
      Later, over jaren dus, als iemand dit leest zal die zich afvragen hoe die zin hier boven zou aflopen. Ik zeg nu niks. De tijd staat er echt bol van, je kan geen radio of teevee aan zetten of ze hebben het erover. Eindoordeel: je moet toch ergens aan dood gaan.

      Dus die algoritmes. Hoe begon mijn kennismaking met dat verschijnsel.

Ik werkte gedurende meer dan dertig jaar bij de radio. Ik hield ervan en ik kon het. Maar gaandeweg kwam er toch een zekere weerzin opzetten. Ook bij de radio kwamen de formats opzetten. Vaststaande formules die elk initiatief doodden. Uiteindelijk was de pensionering de verlossing. Ik gooide mijn radio bij het vuilnis en schafte me een cd-speler aan. Die speelde gewoon muziek af zonder gelul.

      Maar de honger naar radio bleef knagen.

THE MOMENT CAME… Iemand wees me op de mogelijkheid van internetradio. Die werd gekocht en zie daar: de wereld ging voor mij open.


15.000 Zenders

Vijftienduizend zenders zo maar in huis. Het meeste wil je helemaal niet horen, maat er zitten parels tussen. Ik beleefde en beleef avonden in Bangladesh of middagen in Rio. Maakte ook  kennis met de muziekstreaming dienst SPOTIFY. Die hebben honderdduizenden soorten muziek ONLINE. Ja, online, want alle muziek is altijd op jouw tijdstip aanwezig.

      Na de eerste opwinding kwamen ook de eerste ontgoochelingen. DE ALGORITMES! Spotify denkt met je mee. Heb je dit gekozen, dan zal je zus en zo ook wel waarderen. Maar pas op: kies je ooit per ongeluk muziek die je niet wilt horen, dan krijg je van Spotify meer van die onzin. Het algoritme heeft geen ziel, het voert uit, genadeloos.


Wereldmuziek     

Genoeg over Spotify, bij Netflix (films, docu’s etc) is het al. Precies eender, alleen nog agressiever.

      Terug naar de internetradio. Wat zijn daar de makkes? Allereerst de overvloed, sla je daar maar doorheen. Ten tweede de storingen. Regelmatig breekt dat toestel de verbinding af, het is alles of niks. Tijd voor het glas.

      Tip: radio FIP-MONDE Wereldmuziek.

 

 Klik HIER voor alle Photosophieën