Februari 2010

De impact van het hoogst onwaarschijnlijke

 

 En toen zat er ineens een zwarte zwaan in mijn kreek. Heel even maar, want hiij/zij verdween snel toen ik in de buurt kwam..

      Zwarte zwanen komen oorspronkelijk uit Australïë , Tasmanië en Nieuw-Zeeland. Ze zijn bij ons redelijk zeldzaam, maar kunnen zich heel goed handhaven.
      Ze spreken tot de verbeelding. Er zijn boeken onder die naam; strips, films, bedrijven, muziekstukken en bandjes en de vogel komt bijvoorbeeld voor in de vlag van West-Australië .

      Wij kennen het van het liedje ‘Witte zwanen; Zwarte zwanen, wie gaat er mee naar Engeland varen’.
Maar het meest bekend is toch de bestseller De Zwarte Zwaan van de in Libanon geboren, maar inmiddels Amerikaanse auteur Nassim Nicholas Taleb.

The black Swan. De impact van het hoogst onwaarschijlijke

Zwarte zwanen zijn volgens hem toevallige gebeurtenissen die een grote impact hebben en zelfs ons leven bepalen.
      Ze kunnen op allerlei gebieden in allerlei vormen optreden: 11 september New York bijvoorbeeld, het ontstaan van Internet en zelfs het verschijnsel Harry Potter.
Zwarte zwanen worden pas achteraf herkend.
      Volgens Taleb zijn we namelijk blind voor toeval, zien mensen geen algemeenheden en staan we niet stil bij wat we niet weten.


Juni 2020

Haringvliet

Een stukje naar het zuiden zag ik gisteren enorme hoeveelheden zwanen in het Haringvliet nabij de brug tussen de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee.

Er zat niet één zwarte zwaan tussen. Niet één.
      Daarom maar wat plaatjes


Boeken, strips, films, songs en muziekgroepen