ZWAMBAD

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Het is echt simpel en zelfs meer dan dat. Was alles maar zo eenvoudig dan hadden we de wereldvrede onder handbereik.
      Laten we beginnen met een paar uitgangspunten dan wordt het daarop volgende meteen begrijpelijk.

 

-----Heel veel mensen vervelen zich te pletter of richten hun leven zo in dat de verveling wordt vermeden. Deze stelling moet waar zijn anders keek niemand ooit nog naar de Nederlandse TV.

-----Heel veel mensen hebben te veel geld en doen alles om nog meer te krijgen.

-----Heel veel mensen lachen nooit en als ze lachen is dat meer een soort geluid dan emotie.

-----Heel veel mensen maken nooit iets mee.

-----Heel veel mensen zijn nog nooit op de TV geweest en zijn met een natte vinger over te halen om op de buis te komen.

Het volgende plan gaat met deze gegevens aan de slag. We huren een grote evenementenhal. Kosten doen er niet toe want het gegenereerde publiek betaalt dat zelf. Via kranten en andere media is gecommuniceerd dat de tijd van de BN-ers voorbij is, de poel waaruit die voor de TV gevist werden is leeg of verrot.
      Het wordt tijd voor de Onbekende Nederlanders, de ON-ers dus. De ON-ers worden overgehaald om BN-er te worden via een in die hal op te nemen Tv-programma.
      Hoe worden ze daartoe aangezet?
Heel eenvoudig. Werkstudenten ontmoeten de deelnemers van te voren en zoeken naar een opvallend verhaal. Een man van zeventig met drie armen, een kleuter die kan pianospelen, oma in zelf gebreide soepjurk, tieners met onmogelijke liefdes, honden met een kunstje, Siamese goudvissen, gewelddadige motormuizen, valse liederen en ga zo maar door.
      Na de kennismaking in de hal volgt de opname van het TV-programma. Iedereen die uitgekozen is moet voor het feit dat men op de TV komt betalen. En zie daar: bakkers zien hun omzet stijgen, zus Carla lacht weer sinds dertig jaar, mevrouw Zus en Zo wil niet meer dood, man van even in de veertig gaat met plezier vreemd, Annet kan zingen en krijgt een contract, een inbreker ziet van zijn voornemens af.

 

 Klik HIER voor alle Photosophieën